Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO) au organizat miercuri evenimentul care marchează primul deceniu digital al platformei de plăţi online Ghişeul.ro.
„În prezent, Ghişeul.ro reprezintă piatra de temelie a relaţiei online dintre stat şi cetăţean Dacă acum 10 ani exista o reticenţă amplă în ceea ce priveşte relaţionarea online cu instituţiile şi nu numai, comportamentul social s-a modificat. Pandemia a determinat oamenii să facă pasul către această dimensiune digitală, iar odată dobândit acest comportament, a fost mult mai uşor pentru noi să scoatem statul din statul la coadă.
În proiectele noastre, noi, echipa ADR ne bazăm pe date. Aceste date arată că, în cele 9 luni ale acestui an, Ghişeul.ro a crescut cât în primii 9 ani. Creşterea apetenţei românilor pentru utilizarea instrumentelor digitale în relaţia cu statul este tot atât de importantă precum maniera în care ei fac acest lucru. Peste 60% dintre cei care au accesat platforma Ghişeul.ro pentru a plăti servicii publice, taxe, amenzi sau utilităţi au făcut acest lucru de pe telefonul mobil. Aşadar, următorul pas pentru platforma Ghişeul.ro este să aibă o aplicaţie mobilă dedicată”, a precizat Octavian Oprea, Preşedintele ADR.
Ministrul interimar al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Barna Tanczos, a subliniat că „Platforma Ghişeul.ro, prin utilitatea sa, ne-a obişnuit cu posibilitatea de a ne trăi viaţa în moduri despre care poate visam. Nu este de mirare că astăzi avem şi pretenţii mai mari, avem aşteptări diferite faţă de acum 10 – 15 ani. Când avem ceva de rezolvat, prima întrebare firească este dacă acest lucru se poate face online. Observăm că din ce în ce mai multe lucruri se pot rezolva aşa şi contribuţia ADR la aceste sisteme online este esenţială. Evident, nu ne putem opri aici. Avem proiecte ambiţioase pentru viitor şi acest lucru se vede în PNRR, care este aprobat de Comisia Europeană. Avem digitalizarea ca o dezvoltare continuă. Este cea de-a doua prioritate în mecanismul european „NextGenerationEU”, după politicile de mediu. Avem o oportunitate uriaşă de a finanţa proiectele pe digitalizare prin PNRR şi avem la dispoziţie 1,9 miliarde de euro”.
Ciprian Ghişe, Directorul Executiv al Asociaţiei de Plăţi Electronice din România, a spus că „Ghişeul.ro nu e doar o platformă, este un ecosistem în care toţi participanţi – cele aproape 1000 de instituţii publice, personalul de specialitate, actorii privaţi şi cetăţenii – îşi aduc aportul. Avem împreună obiective ambiţioase: ne dorim ca în următorii 3 ani, Ghişeul.ro să fie portalul pe care orice cetăţean să poată găsi orice tip de plată pentru orice instituţie publică. APERO este un organism reprezentativ pentru plăţile electronice din România, iar obiectivul nostru este să simplificăm viaţa românilor”.
În cadrul evenimentului, Preşedintele ADR Octavian Oprea a anunţat organizarea unui concurs public pentru noul logo al Ghişeul.ro, concurs organizat în luna octombrie. Premiul pentru câştigătorul concursului, în valoare de 3500 de euro, va fi oferit de APERO.
Lansată în 2011, Ghişeul.ro este platforma oficială de plăţi online a statului român. Platforma este administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Asociaţia de Plăţi Electronice din România.
Pe parcursul anului 2020, echipa ADR a lucrat la upgradarea platformei, iar rezultatele au început deja să fie vizibile. Am actualizat cadrul legislativ care guvernează utilizarea platformei, am extins numărul tipurilor de plăţi la peste 350 şi am înregistrat o creştere susţinută a numărului instituţiilor publice înrolate în platformă. De asemenea, în acest an Ghişeul.ro a depăşit 1 milion de utilizatori – persoane fizice şi juridice, fiind prima platformă digitală din sectorul public care a înregistrat această performanţă.
În acest moment, sistemele informatice ale aproape 1000 de instituţii publice sunt interconectate cu platforma de plăţi online a statului român. Totodată, de la 1 ianuarie 2021, Ghişeul.ro a procesat peste 2,1 milioane de tranzacţii, sumele colectate depăşind 860 de milioane de lei.
Din perspectiva sectorului public, Ghişeul.ro se adresează instituţiilor preocupate de digitalizare şi de modernizarea serviciilor publice, care reuşesc astfel să crească gradul de colectare a veniturilor comunităţilor pe care le administrează.