Liberalii vor declanşa demersurile necesare pentru respectarea angajamentelor asumate de România în calitate de membru UE şi NATO, în condiţiile în care CCR a respins miercuri sesizarea Opoziţiei asupra modificărilor aduse Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.
„Este revoltător modul în care Curtea Constituţională sfidează Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei, Comisia Europeană şi principalii parteneri strategici ai României.
Am luat act cu neplăcută surprindere de deciziile Curţii Constituţionale în privinţa modificărilor aduse Legilor Justiţiei, respectiv a Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii privind CSM. Considerăm revoltător modul în care o majoritate a judecătorilor Curţii Constituţionale, instituţie fundamentală care este parte a statului român, a înţeles să sfideze Comisia de la Veneţia în privinţa evaluării realizate asupra modificării Legilor Justiţiei. Această atitudine vine în contradicţie atât cu apelurile înaintate de partidele de Opoziţie, de societatea civilă, de preşedintele României, cât şi cu apelul Comisiei Europene, al Consiliul Europei, precum şi al principalilor parteneri ai României din UE şi NATO (…)
Având în vedere situaţia de fapt şi epuizarea pârghiilor pe care le are la dispoziţie Partidul Naţional Liberal, în calitate de partid parlamentar, precum şi reprezentarea de care beneficiază la nivelul forurilor europene, vom declanşa demersurile necesare pentru respectarea angajamentelor asumate de România ca membru al Uniunii Europene, în acord cu votul exprimat de români pentru aderarea la UE şi NATO„, a anunţat PNL.
PNL mai spune că, în mod repetat, judecătorii Curţii Constituţionale au fost rugaţi să ţină cont de evaluarea experţilor Comisiei de la Veneţia, for cu autoritate recunoscută în evaluarea standardelor democratice şi de drept.
„Partidul Naţional Liberal a solicitat suspendarea cauzelor aflate pe rolul CCR, ţinând cont de faptul că a obţinut prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei sesizarea Comisiei de la Veneţia. Un astfel de demers ar fi fost în concordanţă cu practica Curţii Constituţionale, care a apelat la rândul său, în alte cazuri, la evaluarea Comisiei de la Veneţia şi a ţinut cont de opinia acesteia. „, mai spune PNL.
- CCR a dat miercuri o lovitură cruntă Opoziţiei: a respins ca inadmisibilă sesizarea PNL şi USR asupra modificărilor aduse Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.
Sesizarea asupra modificării Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor a fost formulată de 92 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale PNL şi USR şi unui deputat neafiliat şi înaintată pe 11 iulie CCR.
Parlamentarii semnatari ai sesizării au arătat în document că principalele modificări aduse Legii 303/2004, cu efecte nocive asupra sistemului judiciar, vizează modificarea regimului privind pensionarea magistraţilor, fapt care riscă să afecteze grav cursul proceselor aflate pe rol.