PNL cere Guvernului să renunţe la Rovana Plumb şi Dan Nica pentru funcţia de comisar european şi vrea sesiune extraordinară a Parlamentului

Partidul Național Liberal solicită Guvernului să retragă propunerile pentru funcția de Comisar european făcute în persoana Rovanei Plumb sau ale lui Dan Nica, a declarat luni preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, la finalul unei şedinţe a conducerii partidului.

Ne facem de râs cu astfel de propuneri. Astfel de propuneri nu au șansa să treacă de Parlamentul European, riscă să facă România de râs și ne vor pune în situația ca România să nu poată să obțină un portofoliu important datorită vulnerabilității și slăbiciunii acestor propuneri.

Atât Rovana Plumb cât și Dan Nica au probleme de integritate foarte grave, de asemenea,  au probleme legate de profesionalismul și seriozitatea în activitatea publică. Readuc aminte că Rovana Plumb se află în situația în care a fost reclamată de Comisia Europeană și anume, aceea prin care Parlamentul blochează anchetele în justiție. Parlamentul, majoritatea PSD-ALDE a făcut zid în jurul Rovanei Plumb pentru a împiedica adoptarea cererii de urmărire penală în cazul Belina”, a declarat Orban.

El a mai atras atenţia că Dan Nica s-a aflat în situația de cerere de urmărire penală în dosarul Microsoft.

Este ceasul al doisprezecelea și nu vreau să ajungem în situația ca fie președintele Comisiei Europene să respingă aceste propuneri, fie să ajungem în situația ca în Parlamentul European acești candidați sau unul dintre acești candidați să fie în situația de a nu fi votați de Parlamentul European”, a adăugat preşedintele PNL.

PNL solicită totodată convocarea unei sesiuni extraordinare, atât la Camera Deputaților cât și la Senat, pentru că este foarte important ca înainte de începerea sesiunii ordinare, Parlamentul României să-și clarifice poziția pe câteva proiecte de lege aflate în dezbaterea parlamentară și care sunt de interes public, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Conform regulamentului celor două Camere și conform Constituției României, în sesiunea extraordinară se pot dezbate proiecte de lege care există deja pe parcursul parlamentar, pentru care Camerele Parlamentului au fost sesizate.

Așadar, Partidul Național Liberal consideră că este vital ca în sesiunea extraordinară să fie dezbătută și respinsă legea privind recursul compensatoriu. De asemenea, Partidul Național Liberal solicită respingerea legii privind investigarea magistraților, Secția de investigare a magistraților. Nu în ultimul rând, sunt două proiecte cu un impact economic și social, aflate în dezbaterea Parlamentului, care trebuie tranșate din punct de vedere decizional. Vorbim de OUG 114, OUG care a blocat investițiile, a alungat investitorii, a blocat creditarea, de asemenea, și care a crescut taxele și tarifele în România”, a detaliat Raluca Turcan.

În același timp, a arătat deputata, există OUG 51 a Guvernului României, sesizată inclusiv de Avocatul Poporului pe probleme de constituționalitate, prin care transportul județean a fost scos din sfera serviciilor publice. Asta înseamnă că elevii care fac naveta, la nivel de județ, pot să rămână fără decontarea navetei, fiind puși în situația să facă autostopul și să-și pericliteze siguranța.

Mai există un proiect extrem de important, aflat într-un sertar încuiat al Camerei Deputaților, la Comisia juridică,  despre care PSD și ALDE nu mai spun nimic. Acesta se referă la amnistie și grațiere. Este un proiect uitat, de atac la Justiție și care poate, în orice secundă, să favorizeze din nou infractorii, așa cum ne-a obișnuit această majoritate în ultima perioadă. Așadar, pe ordinea de zi pe care o propunem președinților celor două camere dar și premierului Dăncilă, care are decizia politică la PSD, se află și respingerea acestui proiect aflat la Comisia juridică, privind amnistia și grațierea”, a spus Raluca Turcan.

Potrivit deputatului PNL, Florin Cîțu, „rectificarea bugetară a pornit greșit”. „Deși ne-au ascultat săptămâna trecută sau acum două săptămâni și nu au introdus-o pe ordinea zi, văd că vor să persiste în greșeală și mai mult decât greșeală, pentru că dacă ne uităm la primele 6 luni de zile, vedem că această rectificare bugetară, de fapt, încearcă să ascundă o gaură în bugetul României, o gaură de 9 miliarde de lei.

Dacă ne uităm la cum o fac, cum încearcă să ascundă această gaură, pare mai mult că încearcă să ascundă o fraudă din bugetul României.  (…) În acest moment, rectificarea bugetară nu ține cont de execuția bugetară pe primele 6 luni de zile, așa cum cere Art. 23 din Legea responsabilității fiscal-bugetare, pentru că, și dacă ar fi ținut cont de acest lucru, am fi avut o rectificare bugetară negativă. Astăzi, avem o execuție bugetară cu o gaură de 9 miliarde de lei. Dacă se ținea cont de acest lucru, atunci rectificarea bugetară trebuia să înceapă de aici. (…)  Îi cer public lui Eugen Teodorovici să revină și să își asume bugetul pentru 2019. Știți foarte bine că nu a semnat declarația  pe propria răspundere și să nu își mai dea derogare de la Legea responsabilității fiscal-bugetare. După 2 ani de zile, 2 ani și jumătate de zile în care au distrus economia acestei țări, este momentul să respecte legislația în vigoare”, a spus Florin Cîţu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare