PNL – moțiune împotriva ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Grupul parlamentar al deputaților PNL a depus, astăzi, la Camera Deputaților, moțiunea simplă:  Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie! Moțiunea vizează, printre altele, activitatea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Au trecut mai bine de 4 luni de când aţi fost învestit în funcţia de ministru al finanţelor publice şi aţi ratat deja şansa de a demonstra că acţiunile dumneavoastră, atunci când eraţi doar senator şi preşedintele Comisiei de buget finanţe, nu au fost altceva decât exerciţii de imagine în interiorul PSD. Haideţi să vă dăm numai câteva exemple. Ca senator, aţi susţinut amendamentul PNL de a elimina aberanta supra-acciză la carburanţi, care a crescut preţurile la benzină şi motorină şi cu peste 1 leu/litru şi care a urcat inflaţia la peste 5,2%, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Ca ministru se pare că nu vreţi să înţelegeţi de ce au crescut preţurile şi de ce transportatorii s-au întors la practica alimentării cu carburanţi în statele vecine, unde carburanţii sunt mai ieftini. Pentru explozia preţurilor de consum, v-a fost mai simplu să daţi vina pe Mugur Isărescu, pe BNR, pe factori exogeni, pe extratereştri sau pe state paralele.

Vă aducem aminte că, tot în calitate de senator, v-aţi raliat demersului PNL de a împiedica măsura toxică a plăţii defalcate a TVA, din care Guvernul spera că aduce la buget miliarde de lei anual. Ca ministru, deşi aţi văzut cu ochii dumneavoastră că această măsură nu a adus niciun beneficiu la buget, nici nu a diminuat evaziunea fiscală, continuaţi să o menţineţi, parcă pentru a pedepsi mediul de afaceri onest, căci numai agenţii economici de bună-credinţă au fost afectaţi de această nouă măsură birocratică.

Tot parlamentar fiind, v-aţi pliat alături de opoziţia reprezentată de PNL, care s-a împotrivit introducerii impozitului pe cifra de afaceri până la plafonul de 1 milion de euro. Ca ministru, probabil dintr-o jenă faţă de cei care v-au ales în Parlament, aţi ales să cârpiţi Codul fiscal pentru a crea o falsă impresie asupra faptului că impozitul pe venitul microîntreprinderilor poate fi opţional, condiţionat. Din păcate, incoerenţa dintre acţiunile dumneavoastră ca senator şi cele în calitate de ministru consolidează ideea că diletantismul este atributul de bază al Ministrului Finanţelor Publice din actualul guvern.

Domnule ministru Teodorovici. Nu vă reproşăm dumneavoastră aberaţia denumită ”revoluţie fiscală”, pe care Guvernul PSD-ALDE nr.2 a girat-o şi a promovat-o ca panaceu la problemele economiei româneşti, chiar dacă şi domnul Ionuţ Mişa şi domnul Mihai Tudose cunoşteau foarte bine că aceasta va face mai mult rău decât bine! Dumneavoastră, în schimb, vă reproşăm faptul că, deşi cunoaşteţi relele făcute de harababura fiscală a PSD-ALDE, v-aţi pus personalitatea inestimabilă la umbră de eventuale critici publice şi nu aţi făcut absolut nimic pentru a elimina răul produs de aceste modificări fiscale. Mai mult, la cele peste 260 de modificări fiscale operate anul trecut, dumneavoastră aţi arătat că puteţi fi şi mai harnic la capitolul instabilitate şi cârpeală fiscală, operând peste 120 de modificări ale Codului fiscal, în numai 3 luni!

Domnule ministru. Înainte de toate, ar fi bine să precizaţi aici, în faţa Parlamentului, care v-a învestit în funcţia de ministru, cine conduce de fapt Ministerul Finanţelor Publice? Dumneavoastră sau domnul Darius Vâlcov? Este o precizare extrem de importantă ca să ştim dacă nu cumva ne adresăm unui ministru fără competenţe în Guvern, iar frâiele politicii fiscale şi bugetare sunt în cu totul altă parte. Nu vrem să fim greşit înţeleşi, însă la întâlnirile cu Banca Naţională a României, la cele organizate cu sindicatele pe anomaliile din salarizare, la discuţiile secrete cu administratorii de pensii private, în relaţia cu autorităţile europene sau în comisia specială pentru aderarea la moneda euro, domnul Darius Vâlcov a reprezentat Guvernul, ca decident pe probleme financiare, şi nu dumneavoastră.

Observăm că nici măcar explicaţii pe situaţia dezastruoasă a bugetului nu mai sunteţi lăsat să faceţi, domnul Viorel Ştefan fiind pus să se umilească public şi să găsească argumente care mai de care mai stupide. Nu cunoaştem motivul pentru care  vi s-a luat cerneala din stiloul de ministru. Nu ştim de ce domnul Liviu Dragnea nu are încredere în dumneavoastră, deoarece v-a lăsat fără mai multe competenţe şi v-a luat din subordine instituţii importante. Aţi pierdut până şi competenţa de a mai emite acte normative, aceasta fiind trecută la Comisia naţională de prognoză din subordinea doamnei Dăncilă, mai precis a domnului Dragnea.

Domnule ministru Teodorovici. Nu cred că puteţi nega faptul că bugetul public a avut, după primele trei luni ale anului, probleme deosebit de grave. Veniturile din surse fiscale au ajuns la un minim istoric de 3,8% din PIB, procent pe care România nu l-a mai avut de 11 ani. Nici după primele patru luni situaţia bugetară nu s-a îmbunătăţit, aşa cum susţinea patetic domnul Viorel Ştefan. Veniturile fiscale au urcat la doar 5,2% din PIB, trendul menţinându-se în jurul a 1,3% lunar. De asemenea, se prefigurează un al doilea an cu venituri totale sub 30% din PIB, deşi v-aţi asumat o ţintă de venituri mult superioare, de aproape 32% din PIB.

Bugetul a ajuns să se alimenteze cu bani numai din fiscalitatea pusă pe muncă, pe salariile angajaţilor, adică din impozit pe salarii, contribuţii sociale şi contribuţii de sănătate. Aproape jumătate din munca fiecărui angajat merge la buget.

Explicaţi de ce, cu o economie în creştere, problemele din buget sunt din ce în ce mai mari. Paradoxul este şi mai mare dacă ne gândim că Guvernele PSD-ALDE au introdus supra-acciza la carburanţi, au mutat contribuţiile de la angajator la angajat, au crescut salariul minim, au crescut baza de impozitare, au scăzut la mai mult de jumătate fondurile pentru investiţii. Poate ne explicaţi cum este posibil ca, în plină creştere economică, Guvernul să se împrumute pentru a plăti salarii şi pensii. Unde a dispărut creşterea economică de 6,9% de anul trecut şi cea  prognozată de 5% anul acesta?

Domnule Teodorovici. Speram că măcar domnia voastră veţi înţelege că dacă aţi fi dat drumul la investiţii, atunci aţi fi avut mai mulţi bani la buget! Domnia voastră, ca să daţi bine în ochii UE, aţi sacrificat, pentru al doilea an consecutiv investiţiile. Cum poţi să te lauzi că nu depăşeşti pragul de 3% deficit bugetar, în plină creştere economică, sacrificând dezvoltarea ţării, prin tăierea banilor pentru investiţii? Nu trebuie să fii expert în finanţe publice ca să poţi constata că în România nu se lucrează pe niciun şantier public şi niciun proiect major de infrastructură nu a fost demarat. Dacă ne uităm la statele dezvoltate din Uniunea Europeană, vom constata că majoritatea înregistrează excedente bugetare şi fac investiţii publice puternice ca să-şi consolideze economiile naţionale şi ca să-şi protejeze capitalurile autohtone, atunci când vor veni vremurile grele.

Din păcate, culegeţi astăzi roadele politicilor fiscale păguboase implementate anul trecut. De pildă, deficitul bugetar după primele patru luni din anul 2018 a ajuns la MINUS 6 miliarde lei, raportat la anii precedenți, cu care vă place să vă comparați, în care, după primele 4 luni ale anului, aveam excedent bugetar, de peste 1,3 miliarde lei, adică bani în plus la buget.

Dacă doreați mai mulți bani la buget, ar fi fost mai util pentru dumneavoastră, domnule ministru, să o ajutaţi pe doamna ministru de la fonduri europene, care v-ar fi putut aduce la buget anul acesta peste 20 de miliarde de lei, dacă s-ar fi priceput. Cu banii de la Uniunea Europeană în buget aţi fi avut bani şi pentru pensii şi pentru salarii şi pentru investiţii şi nu mai trebuia să furaţi banii de la Pilonul 2 de pensii.

Ştim că vă veţi apăra şi că veţi spune că situaţia bugetară s-a ameliorat în luna aprilie. Vă solicităm să abandonaţi tertipurile ieftine şi nu mai comparaţi anul 2018 cu anul 2017, un an care a fost dezastruos din punct de vedere fiscal-bugetar. Comparaţi situaţia bugetară pentru acest an cu prevederile Legii nr.2/2018, adică cu ceea ce dumneavoastră aţi programat pentru acest an. Românii nu mai pot fi înşelaţi cu scamatoriile ieftine pe care le utilizaţi în dezbaterea publică.

După primele 4 luni ale anului, veniturile bugetare au crescut cu doar 11,8% faţă de anul 2017, fiind tot mai departe de ţintele programate prin Legea bugetului pe anul 2018. În acelaşi timp, cheltuielile au avansat cu peste 21,5%, deşi încă nu s-au majorat, chiar şi pentru o jumătate de an, pensiile, iar unele majorări salariale încă nu şi-au produs impactul în buget.

Intrările de fonduri europene nerambursabile, altele decât subvenţiile în agricultură, aproape nu există, asta pentru că România nici măcar nu a transmis ce proiecte vrea să facă. Când aţi fost învestit, fără să vă oblige nimeni, v-aţi angajat că veţi aplica măsuri care să eficientizeze cheltuielile publice, în special cele cu privire la bunuri şi servicii. Nu ştim cum se face că exact această categorie de cheltuieli a crescut cu peste 12,7% de la începutul acestui an.

Observăm că dintr-o disperare tot mai mare, aţi apăsat şi mai tare pe grumazul companiilor de stat profitabile, luându-le în avans orice resursă financiară care ar fi trebuit să meargă în investiţii. Cine îşi va asuma răspunderea dacă şi alte companii, precum Transelectrica, vor ajunge din companii profitabile în companii care înregistrează pierderi?

Dacă ne uităm pe execuţia bugetară după primele 4 luni, nu putem să nu observăm că sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal au urcat la 26,26 miliarde lei, în creştere cu peste 20%. După cum ştiţi, aceste sume nu includ decât parţial unele majorări salariale operate începând cu luna martie şi nu includ nici alte beneficii care trebuie acordate angajaţilor, cum ar fi, de pildă, tichetele de vacanţă. La un calcul aritmetic simplu, plafonul bugetar pe care dumneavoastră l-aţi propus, de 81,1 miliarde lei pentru cheltuieli de personal în anul 2018, va fi depăşit. Cum veţi proceda anul acesta? Veţi concedia angajaţi din sectorul public sau veţi extinde plafonul de cheltuieli de personal, luând bani de la investiţii şi de la Pilonul 2?

Chiar aveți de gând să puneți cetățenii să-și plătească salariile și pensiile din banii acumulați în conturile individuale din Pilonul 2?

Spuneţi oamenilor ce aveţi în intenţie să faceţi, pentru că în Programul de guvernare curgea numai lapte şi miere!

Domnule ministru. Vă solicităm să nu vă mai prefaceţi că nu ştiţi, că nu pricepeţi, că nu cunoaşteţi că Guvernul urmăreşte să elimine pensiile obligatorii administrate privat! Pseudo-simulările pe care le tot invocaţi că se fac sau se vor face la Ministerul Finanţelor nu urmăresc varianta cea mai bună pentru sustenabilitatea în viitor a pensiilor, ci modul în care reuşiţi să peticiţi mai repede bugetul, care arată ca un şvaiţer.

Ştim că nu sunteţi nici ministrul muncii şi nici prim-ministru, ca să vă atribuim competenţe în domeniul pensiilor. Cu toate acestea, ştim cu toţii că banii pentru pensii, pentru ca acestea să poată fi plătite, trebuie să existe în buget, lună de lună. La capitolul buget, Ministerul Finanţelor este şeful. Şi dacă nu aţi fi avut nicio competenţă, colegii dumneavoastră de guvern tot ar fi dat vina pe ministerul de finanţe! Ar fi bine să nu uitaţi că, atunci când Legea salarizării a generat scăderi de salarii pentru mii de salariaţi, doamna Olguţa Vasilescu v-a arătat cu degetul spunând că nu domnia sa face politica fiscală a ţării, că ea a mărit salariile, dar Ministerul Finanţelor Publice este vinovat pentru că acestea au scăzut. Nici ministrul de la administraţie nu-şi asumă faptul că aţi luat banii de investiţii de la toate primăriile din ţară şi arată cu degetul tot spre dumneavoastră! Aţi dus administraţiile publice într-o subfinanţare cruntă, ca să le faceţi dependente de Guvern, adică ne-aţi întors în timp, în anii 90, când banii ajungeau în ţară doar pe baza carnetului de partid.

Aşadar, oricât aţi nega şi manipula, bugetul, care stă în responsabilitatea dumneavoastră, nu mai are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor pentru tot anul 2018. Nu are resurse nici pentru majorarea punctului de pensie, chiar şi de la 1 iulie 2018, deşi pensiile trebuiau majorate, potrivit legii, de la 1 ianuarie 2018. Aţi confiscat jumătate din această majorare, iar pensionarii ştiu acest lucru şi sunt extrem de nemulţumiţi pentru faptul că au fost înşelaţi.

Nu ştim de ce vi s-au schimbat atât de tare principiile şi viziunea depre economia de piață şi sistemul de pensii administrat privat, atâta vreme cât, în urmă cu aproape un an (13 iul. 2017), susţineaţi că „La Ministerul de Finanţe ştiţi foarte bine că avem un angajament ca până în 2018 să ajungem la un anumit procent (6%) pe care statul îl varsă în Pilonul 2. Ministerul de Finanţe are o situaţie foarte clară cu toată suma, cum este ea rulată. Deci, are toate aceste date, verificările se pot face în câteva minute (…) Va fi pentru 2018 o presiune puţin mai mare, pentru că trebuie să ajungă la acel 6% în Pilonul 2 de pensii”.

Domnule ministru. De ce minţiţi când spuneţi că nu ştiţi nimic despre soarta Pilonului 2 de pensii? De ce păcăliţi populaţia spunând că evaluaţi, că faceţi calcule ca să le fie, chipurile, românilor bine? De ce persistaţi în minciună!? În urmă cu puţin timp, Comisia Europeană ne-a avertizat asupra intenţiilor dumneavoastră! Documentele oficiale transmise de Comisia Europeană sunt publice şi vă cităm din ele:

Guvernul intenţionează să anuleze reforma sistemului de pensii introdusă în anul 2008, prin care s-a introdus Pilonul 2 de pensii … Autorităţile au redus deja, în bugetul pentru anul 2018, contribuţiile sociale transferate la Pilonul 2 … guvenul intenţionează să facă opţională contribuţia la Pilonul 2.”

Să sperăm că nu veţi spune, la fel ca şi colegii dumneavoastră de partid că cei de la Bruxelles nu sunt corect informaţi! Ştiţi bine că pe oficialii de la Comisia Europeană nu-i puteți păcăli ca pe români, sursele lor fiind tocmai din interiorul ministerului pe care îl conduceți.

Domnule ministru al finanţelor. În data de 22 mai 2018 spuneaţi că ”acest Guvern în mod sigur, categoric şi fără echivoc, nu face decât să acţioneze pentru binele românilor. Că e pensie, că e salariu, că este orice vreţi dumneavoastră. Mai simplu de atât nu se poate”. Poate ne explicaţi cum acţionaţi dumneavoastră pentru binele românilor, furându-le banii din Pilonul 2, naţionalizându-le proprietatea privată? Poate ne explicaţi ce poate fi bine pentru români, dacă luaţi din pensiile copiilor şi nepoţilor, pentru a le da părinţilor şi bunicilor.

Pentru binele românilor, pentru început ar fi necesar să spuneți adevărul: „Noi, actualul Guvern al României, am băgat țara în insolvență!”

teodoroviciDomnule ministru. Sperând că nu veţi citi din foi ”servite”, ca doamna Viorica Vasilica Dăncilă, că veţi da dovadă de respect faţă de instituţia Parlamentului, vă solicităm să răspundeţi onest la următoarele întrebări:

  • Unde ar fi ajuns deficitul bugetar în anul 2018 dacă nu aţi fi ciuntit contribuţiile angajaţilor la Pilonul 2, încă de la 1 ianuarie 2018, reducându-le de la 6% la 3,75%?
  • Fără să furaţi banii a 7 milioane de români economisiţi la pensiile din Pilonul 2, veţi putea plăti pensiile şi salariile până la finalul anului?
  • Arătaţi-ne şi nouă cum poate avea Pilonul 1 randamente, atâta vreme cât banii reţinuţi din salariul angajatului astăzi pleacă tot astăzi în plata pensiei actualilor pensionari? Unde face Pilonul 1 randamente? În tolba poştaşului?
  • Veţi da investiţiilor publice toţi banii programaţi prin Legea bugetului de stat? Sau veţi proceda la fel ca anul trecut, când, la cele două rectificări bugetare, s-au luat jumătate din banii alocaţi lucrărilor de infrastructură pentru a petici bugetul?
  • În condiţiile în care România se află într-o criză fără precedent a investițiilor publice, de ce considerați că înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este o soluție mai eficientă decât absorbția tuturor fondurilor europene puse la dispoziția României de către Comisia Europeană? După atâtea vizite externe, v-au spus şi dumneavoastră şefii din partid ce vor să facă şi cui vor să dea acest fond?
  • Pentru că se apropie iarăşi alegerile şi nu aţi construit nimic în România, aţi anunţat că veţi da drumul unor investiţii mari în parteneriat public-privat. Vă solicităm să ne explicaţi dumneavoastră, domnule ministru, ca specialist în fonduri europene, de ce aţi acceptat ca aceste proiecte să fie realizate în parteneriat public-privat şi nu din fonduri europene gratuite?
  • În acelaşi sens, pentru că bănuim că ştiţi cum funcţionează parteneriatele public-privat, vă solicităm să ne spuneţi cât ne costă pe noi, românii, autostrăzile şi spitalele construite în parteneriat public-privat, de la bugetul de stat al României? Mai mult decât atât, de unde veţi pune bani pentru aceste parteneriate la rectificarea bugetară? Ce capitole de cheltuieli vor fi afectate negativ?
  • În condiţiile în care vă raportaţi la anul 2016, ca la un an de dezastru bugetar, vă solicităm să precizaţi cine era ministrul finanţelor care a întocmit, în anul 2015, bugetul pentru anul 2016? Nu eraţi cumva chiar dumneavoastră? Spuneţi românilor că ați proiectat un buget prost pentru anul 2016, ca să ştie şi românii adevărul!
  • În condiţiile în care aţi identificat că cea mai mare problemă a bugetului este colectarea în zona marilor contribuabili, cum de aţi acceptat să fie pus şef peste ANAF chiar şeful de la direcţia de mari contribuabili, adică pe domnul Ionuţ Mişa? Oare la PSD incompetenţa se răsplăteşte cu funcţii mai mari sau domnul Ionuţ Mişa chiar este mentorul dumneavoastră, atâta vreme cât domnia sa a fost primul care a propus furtul din banii strânşi la Pilonul 2?

Domnule ministru Eugen Teodorovici. Chiar dacă Institutul Naţional de Statistică nu este o instituţie independentă, ci o anexă a guvernanţilor, nu a putut ascunde faptul că PIB-ul pe primul trimestru din 2018 a stagnat, rămânând la aceeaşi valoare din ultimele trei luni ale anului 2017. De asemenea, ştiţi la fel de bine ca noi că evoluţiile economice trebuie să îngrijoreze: consumul a obosit, exporturile nu ţin ritmul cu importurile, investiţiile sunt la minime istorice, iar comenzile din industrie au încetinit în aprilie.

 

De asemenea, după 17 luni de guvernare, PSD-ALDE a distrus toate echilibrele economice construite cu greu în ultimii zece ani, fără să crească standardul de viaţă al populaţiei şi fără să construiască măcar un drum nou, o şcoală nouă sau un spital modern.

 

Partidul Naţional Liberal nu v-a invitat nici la o competiţie de frumuseţe şi nici la un exerciţiu de ”imagine”, ci ca să vă solicite următoarele:

 

  • Opriţi orice demers de anulare, suspendare sau naţionalizare a pensiilor din Pilonul 2. Nu furaţi dreptul la o pensie decentă pentru 7 milioane de români. Nu trădaţi generaţia de vârstă din care faceţi parte!
  • Deblocaţi investiţiile publice! În 17 luni de guvernare sau şi mai bine spus din anul 2012, de când aţi revenit la guvernare, nu aţi demarat niciun proiect major de investiţii!
  • Rezolvaţi problema bugetului aducând banii europeni gratuiţi. Aveţi experienţă, ca fost ministru al fondurilor europene şi ştiţi că se pot aduce zeci de miliarde la buget, dacă se vrea. Dacă va fi nevoie, faceţi chiar şi meditaţii cu doamna Plumb, căci se vede clar că domnia sa nu se pricepe deloc!
  • Eliminaţi supra-acciza şi veţi avea surpriza că veţi avea mai mulţi bani la buget!
  • Eliminaţi absurditatea de Split-TVA, care a lovit în cei oneşti şi i-a mângâiat pe umăr pe evazionişti!
  • Nu vă raliaţi demersului de constituire a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, pentru că veţi gira un demers cu interese economice ascunse!
  • Daţi-l afară pe Darius Vâlcov din minister şi amintiţi-vă promisiunile făcute ca senator!
  • Nu mai modificaţi în fiecare şedinţă de guvern Codul fiscal, pentru că, oricum, aţi speriat toţi investitorii!

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare