Politica fără ură şi dezbinare a fost principalul mesaj pe care preşedintele TSD, Gabriel Petrea, a dorit să-l aducă celor peste 700 de tineri participanţi la Şcoala politică de vară de la Neptun. El consideră că cei care fac o astfel de politică trebuie să rămână izolaţi, iar tinerii să facă un altfel de politică – una pentru oameni.
„Sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire şi, în acest an, cred că poate ar fi timpul să punem punct acestei dezbinări şi să încercăm împreună, putere sau opoziţie, să lucrăm pentru construcţia şi reconstrucţia României.”, a spus Petrea. El consideră totodată că tinerii trebuie să fie „într-o permanentă campanie electorală”, şi pentru asta trebuie să comunice permanent cu alte organizaţii, dar mai ales cu electoratul.
„Este foarte important ca societatea să audă despre rezultate şi munca noastră. Trebuie să fim uniţi, să nu mai fim dezbinaţi de atâta ură, şi noi trebuie să fim exemplul schimbării în societate. Noi practic am început de ieri campania electorală şi cred că trebuie să avem un mesaj foarte clar pentru generaţia pe care o reprezentăm”, a afirmat Gabriel Petrea, într-un discurs susţinut în faţa tinerilor.
- Liderul TSD crede că Şcoala de vară de la Neptun a fost una reuşită şi a promis că toate concluziile la care se alătură proiecte şi idei vor ajunge la conducerea partidului, şi totodată la factorii de decizie.
Printre temele care au fost discutate la Hotelul Doina din Neptun s-au aflat cele legate de educaţie, muncă, meseriile viitorului, tineret, mediu şi turism, comunicare şi drepturile omului.
În cadrul panelului de educaţie s-a subliniat că România are nevoie în următorii 10 ani de 300.000 – 400 000 de ingineri pentru dezvoltarea economică, după cum a subliniat rectorul Universităţii Bucureşti, Mihnea Costoiu.
„Cifrele oficiale spun că în următorii 10 ani ne trebuie între 300.000 şi 400 000 de ingineri pentru dezvoltarea economică. Acestea sunt cifrele în condiţiile în care România nu mai este demult (…) ţara din 1990, care avea forţă bine calificată de muncă şi ieftină. Aşa era cunoscută România până prin 2000. Forţa de muncă nu mai este nici ieftină, nici calificată şi nici suficientă, pentru că un număr important de tineri nu mai sunt în România, au plecat demult. Şi foarte mulţi tineri pleacă încă din România – deja nivelul decizie scade”, a spus Costoiu.
Tinerii prezenţi al panelul de educaţie au remarcat cu regret că plecările din ţară sunt unele numeroase, deşi rata globală a acestora s-a redus. Cei mai mulţi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior se confruntă cu chiriile mari, comparativ cu salariile pe care le au ca debutanţi. S-a remarcat totodată că trebuie făcută o adaptabiitate a învăţământului superior la actualele cerinţe ale pieţei muncii.
„Există „o supraproducţie de economişti, de absolvenţi de ştiinţe juridice, de absolvenţi de comunicare. Şi refuzăm să privim adevărul din varii motive. „, a spus în context Mihnea Costoiu.
La acelaşi panel, fostul ministru al Educaţiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, a arătat că ar trebui introduse criterii de performanţă şi pentru învăţământul preuniversitar:
„Cred că trebuie introduse criterii de performanţă şi pentru învăţământul preuniversitar. (…) Nu putem ţine o şcoală care nu dă performanţă – cinci ani la rând nu ia niciun elev bacalaureatul. O transformi în şcoală profesională – este de un alt nivel”, a motivat Ecaterina Andronescu.
În prima zi a Şcolii Politice de vară a TSD le-au vorbit tinerilor prezenți, atât liderii lor cât şi cei de la centru.
„Vrem să comunicăm mai bine. Unul dintre cele mai importante roluri ale noastre este acela de a crea un incubator de culturalizare politică unde să ne perfecţionăm, să învăţăm, şi atunci când avem funcţii de conducere, să nu dezamăgim şi să dăm un bun randament „, a declarat liderul TSD Constanţa, Nicu Roşu.
„Am învăţat de la seniorii noştri că pentru noi, ca şi tineri, este extrem de important să nu ne negociem visurile, să nu ne vindem visurile şi să fim mândri de ceea ce realizăm”, a declarat şi Adrian Rândunică, secretar general al TSD.
Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, i-a îndemnat pe tinerii din PSD să fie „într-o permanentă campanie”.
„Trebuie să fiţi cel mai important vector de imagine al partidului nostru, aveţi obligaţia asta”, a arătat Neacşu în discurul său. „Să nu uitaţi două lucruri – că sunteţi tineri şi că sunteţi tineri politicieni”, a adăugat el.
Dragnea, le-a atras atenţia sutelor de tineri social-democraţi, să se informeze mai mult asupra acţiunii „unor miliardari”
Într-un amplu discurs, liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a atras atenţia sutelor de tineri social-democraţi, să se informeze mai mult asupra acţiunii „unor miliardari” în anumite ţări, printre care şi România, cu aluzie indirectă la miliardarul George Soros.
Dragnea a denunţat forţe care acţionează atât din interior, cât şi din exterior, pentru ca economia să nu înregistreze rezultate mai bune, respectiv faptul că firme româneşti sunt „ţinte” ale unor astfel de forţe.
El a desfiinţat în context şi celebra expresie lansată în urmă la începutul anilor 90 de fostul preşedinte Ion Iliescu – „Sărac şi cinstit”:
„Da, este foarte frumoasă expresia „sărac dar cinstit” – şi nu o critic. Dar haideţi sa ne gândim – dacă un tânăr sau cineva îşi ia o maşină devine necinstit? Dacă un tânăr îşi face o casă devine necinstit? Dacă îşi întemeiază o afacere nu mai este cinstit? Dacă obţine profit nu mai este cinstit? Dacă vrea să-şi dezvolte afacerea nu mai este cinstit? De ce trebuie să stăm noi în această paradigmă? De ce această societate să urmăreşte să fie învrăjbită şi radicalizată numai când e vorba despre români?”.
Printre cei prezenţi la Şcoala TSD de la Neptun s-au numărat miniştrii Lia Olguţa Vasilescu, Ioana Bran, Eugen Teodorovici, Victor Negrescu, europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu, Claudia Ţapardel, Gabriela Zoană, Emilian Pavel parlamentarii Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae, Gabriela Creţu, Claudiu Manda, președintele comisiei SRI și Dorel Căprar, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.