Poliţiştii îşi contrazic ministrul: Investigaţia privind azilul de bătrâni a început în februarie, nu de „ani de zile”, după cum a spus Predoiu

Poliția își contrazice ministrul. Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române au ținut să vină cu precizări „Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, cu privire la investigația despre centrele de persoane vârstnice sau vulnerabile“, scrie cotidianul.ro. 

Polițiștii îl contrazic pe ministrul Predoiu care afirmase că ancheta în dosarul exploatării persoanelor cu dizabilităţi în mai multe centre a fost una „complexă” şi a durat ”ani de zile”. Ei susțin că „La data de 16 februarie a.c., polițiștii Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Astfel, imediat, a fost sesizat procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

În cauză, polițiștii au derulat toate activitățile, conform calendarului stabilit de procurorul de caz și au efectuat toate activitățile investigativ-operative, pentru documentarea activității infracționale.

În urma tuturor acestor activități, la data de 4 iulie 2023, polițiștii Direcției de Investigații Criminale, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au organizat o acțiune, în cadrul căreia au fost efectuate 31 de percheziții domiciliare.

După organizarea acțiunii, procurorii DIICOT au dispus măsura reținerii, față de 24 de persoane și măsura controlului judiciar, față de 2 persoane.

Ulterior, în urma prezentării în fața instanței de judecată, 4 persoane au fost arestate preventiv, 11 arestate la domiciliu, iar 6 au fost plasate sub control judiciar.

Menționăm că toate activitățile derulate au avut la bază principiul protejării vieții și sănătății persoanelor vârstnice sau vulnerabile.

Astfel, în raport de particularitățile cauzei, la acțiune au participat medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate (inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență – Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care au asigurat și suport logistic, cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

În situația prezentată, Poliția Română a acționat conform cadrului normativ în vigoare.

Așa cum a afirmat și ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin PREDOIU, în funcție de complexitatea cazurilor, de principiu, cercetările se pot întinde pe parcursul mai multor ani, însă în acest caz cercetările s-au derulat cu operativitate, având în vedere situația persoanelor vârstnice și vulnerabile.

Reiterăm faptul că scopul principal al activităților noastre a fost acela de a proteja persoanele vulnerabile, concomitent cu administrarea probatoriului, care a dus la dispunerea măsurilor privative de libertate, de către instanța de judecată”, se arată într-un comunicat de presă“.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare