Politologul Cristian Preda: Din 2012 încoace, asistăm la un regres democratic

Politologul Cristian Preda, afirmă că în ultimul deceniu în România s-a produs ceea ce teoria politică numeşte „erodare democratică” sau „democraţie iliberală”.

”Din 2012 încoace, adică în ultimul deceniu, asistăm tocmai la un regres democratic – în teoria politică se vorbeşte de fapt, e un barbarism în română, se vorbeşte despre ”dedemocratizare” pentru a nota acest regres democratic sau acest derapaj democratic. Pentru că, pe de o parte, cei care organizează alegeri nu mai trec în opoziţie, pe diferite căi, imediat după alegeri sau ceva mai târziu ei ajung la putere, ăsta este un element care face un contrast deosebit cu perioada 96 – 2007 care e perioada în care am şi realizat cele mai importante lucruri după 89, de care suntem mândri cu toţii: intrarea în Uniunea Europeană, intrarea în NATO”, a declarat politologul Cristian Preda, la emisiunea Insider Politic, Prima Tv.

Preda a afirmat că mai sunt alte două elemente care „caracterizează astăzi acest element democratic”. Unul dintre acestea este legat de  faptul că la putere ajung personalităţi care „nu sunt validate de un vot popular în scrutine legislative, iar Cristian Preda a dat exemplul Vioricăi Dăncilă, pe cel al lui Sorin Grindeanu, oameni care nu au fost validaţi direct prin vot.

Al treilea element care caracterizează regresul democraţiei în România îl reprezintă „super-majoritatea” constituită din două partide care la alegeri au transmis alegătorilor mesaje critice unul la adresa celuilalt, prezentându-se, fiecare, alternativa la celălalt, a mai spus Preda.

Politologul susține că intrarea în Parlament, în ultimul deceniu, a unor partide extremiste sau populiste, precum PP-DD şi AUR, reprezintă produsul acestui regres înregistrat în ultimul deceniu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare