Ponta propune schimbarea actualului Guvern ”incompetent şi obedient” propunând și un „Action plan” – pentru salvarea Romaniei!

Fostul premier Victor Ponta, lider al Pro România, propune un „Action plan pentru salvarea Romaniei”, care presupune în principal, în mai mulţi paşi, debarcarea lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor şi a PSD, dar şi a actualului cabinet.

Înainte de a detalia care sunt respectivii paşi, Ponta face un istoric al evenimentelor:

„Din ianuarie 2017 (după propunerea Doamnei Sevil Shaideh ca Prim Ministru, formarea Guvernului , vizita pe bani la restaurantul lui Trump din Washington şi faimoasa Ordonanţă 13) am realizat cât de nociv este şi va fi “regimul Dragnea” pentru România! Şi am decis că trebuie să fac tot ce ţine de mine pentru a scăpa ţara de această “pesta politică” – un regim pe care il consider nociv, mafiot, incompetent si distructiv pentru prezentul şi viitorul Romaniei.

Am luptat alături de Sorin Grindeanu în vara lui 2017 şi am sprijinit tentativa de emancipare a lui Mihai Tudose ( ambele acţiuni au eşuat din lipsa unei strategii clare şi a lipsei de solidaritate a celor care ar fi trebuit să fie uniţi în această bătălie)! După ce Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea au ajuns la aceeasi concluzie cu mine şi s-au exprimat public (alţii fiind de acord în privat) există o noua oportunitate ca România să facă o schimbare radicală. Este nevoie însa să fie trase învăţăminte din eşecurile anterioare şi să exista un “Action Plan” la care toţi cei implicati să se ralieze cu bună credinţă şi curaj!”

Guvern
Guvern

Victor Ponta crede acum că, pe baza experienţei politice şi umane pe care a acumulat-o este în măsură să propună o astfel de strategie care are ca prim pas – „schimbarea actualului Guvern incompetent şi obedient cu un Executiv care să redea stabilitate şi predictibilitate Romaniei”.

Paşii „Action plan” mai presupun: revenirea la o majoritate parlamantară responsabilă care să iasa din situaţia executării orbeşti a unor ordine de partid; restabilirea echilibrelor democratice şi constituţionale între Guvern, Parlament, preşedinte şi Justiţie  – „conflictul permanent, iraţional şi ireconciliabil în care s-a ajuns azi este din cauza situaţiei juridice strict personale a lui Liviu Dragnea” – care nu a putut fi prim ministru şi nici nu a putut scăpa de condamnările penale; oprirea ofensivei de acaparare prin mijloace politice a instituţiilor care trebuie să fie în afara jocurilor şi bătăliilor între partide şi lideri şi, nu în ultimul rând, reevenirea PSD la o agendă social democrată europeană.

„PSD este capturat şi manipulat de un grup radical populist, antieuropean şi antireformist, cu mentalitate si comportament mafiot”, a susţinut Ponta.

Potrivit fostului premier, „cheia este la Parlament, ca şi în 2012 când a început declinul Regimului “Basescu”.

„Liviu Dragnea nu este un om politic aflat într-o simpla ecuaţie carieră. El nu poate si nu se va retrage de bună voie din nicio funcţie pe care o deţine în acest moment – orice pas inapoi îi aduce perspectiva executării unor pedepse privative de libertate şi dispariţia totală din politică (având în vedere impactul internaţional al acţiunilor sale nu are nici măcar varianta “Madagascar” sau “Costa Rica”).

În acest moment regimul Dragnea foloseşte resursele financiare ale Guvernului la care a primit acces pentru a cumpara sprijin mediatic şi politic. De asemenea, un element esenţial care îi aduce sprijin conjunctural este promisiunea emiterii unui act de graţiere / amnistie „, a afirmat fostul preşedinte al PSD.

https://www.facebook.com/victor.ponta/posts/2014734945233049?__tn__=K-R

El mai spune că Liviu Dragnea nu va pierde puterea în PSD atât timp cât „deţine Guvernul şi poate schimba legislaţia prin Ordonanţe de Urgenţă, poate cumpara sprijin politic împărţind funcţii la nivel local şi central, poate oferi contracte cu bani publici şi poate folosi forţa Ministerului de Interne împotriva adversarilor”.

„Toate acţiunile în interiorul CEX al PSD sunt lipsite de orice şansă reală până la momentul la care aceste instrumente nu sunt luate din mâna lui Dragnea. (…)  Liviu Dragnea nu va pierde Guvernul cât timp deţine majoritatea în Parlament şi controlează votul în mod direct din poziţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor. În Parlament nu se va schimba situaţia actuală dacă toţi cei interesaţi (din exterior dar şi din actuala majoritate) nu acţioneaza coordonat”, mai susţine Ponta.

El mai propune la capitolul „ce e de făcut” alţi paşi:

  • PNL USR„fortele politice de Opozitie ( PNL – USR – PMP) trebuie să anunţe că vor iniţia şi vota o moţiune de cenzură împotriva Guvernului “Dragnea – Dăncila”, dar că nu vor intra la guvernare decât în urma unui vot popular care să îi legitimeze în acest scop;
  • preşedintele Klaus Iohannis trebuie să întărească şi să asume public declaraţiile anterioare prin care cere un alt Guvern dar provenit tot din actuala majoritate; parlamentarii PSD care deja şi-au manifestat nemulţumirea faţă de regimul Dragnea şi liderii politici ( Firea, Tudose, Ţuţuianu , Stănescu, Bădălau, Ciolacu, Mocioalcă,  şamd) care nu fac parte din “Grupul de la Teleorman” trebuie să aibă un cuvânt esenţial de spus în varianta care va urma după Guvernul “Dăncilă”;
  • trebuie renunţat momentan la mişcările parlamentare meschine sortite eşecului şi care nu fac decât să îl întărească pe Dragnea – propuneri de moţiuni simple, comisii de anchetă, proteste în plen sau altele de acest gen, iar când este momentul potrivit trebuie să se meargă direct la moţiunea de cenzură.

Ponta mai are o sugestie: trebuie propus cât mai repede un deputat din Grupul PSD care să candideze la funcţia de preşedinte al Camerei împotriva lui Dragnea, iar acesta trebuie să fie o persoană agreată de PSD dar acceptata de către deputaţii Opoziţiei, UDMR şi Minorităţi.

„După ce se schimba majoritatea în Camera Deputaţilor şi este înlocuit Dragnea, grupul dizident din PSD trebuie să vină cu o propunere concretă şi pozitivă de Prim Ministru – de exemplu Corina Creţu, Ecaterina Andronescu sau Mihai Tudose. Această propunere trebuie să fie susţinută sau acceptată de catre toţi cei care nu fac parte din “Grupul lui Dragnea” şi să aibă angajamentul ferm al preşedintelui Iohannis că va primi mandatul pentru formarea unui nou Guvern PSD – ALDE ( pe care ProRomania se obliga să îl sprijine)”, a spus Ponta.

  • În opinia lui, dacă Opozitia introduce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncila-Dragnea, înainte de vot trebuie o consultare serioasă cu parlamentarii din Grupurile UDMR şi al Minorităţilor Naţionale, iar după adoptarea moţiunii de cenzură şi desemnarea noului Prim Ministru acesta trebuie să propună imediat o echipă guvernamentală din membri sau simpatizanţi PSD – ALDE , fără oamenii definitiv compromişi  – Carmen Dan sau Dănuţ Andruşcă de exemplu – cu pregătire profesională şi cunoştiinţe aprofundate despre Uniunea Europeană, fără probleme penale sau de integritate

Klaus Iohannis„Presedintele Klaus Iohannis trebuie să sprijine în mod onest şi activ activitatea acestui guvern în perioada Ianuarie – Iunie 2019.  (…)

Dacă toţi cei implicaţi înţeleg că România este într-un moment extrem de grav al destinului sau aceste acţiuni pot avea loc în perioada urmatoare şi multe lucruri care ţin de interesul nostru naţional vor fi salvate. Dacă miopia politică şi egoismul vor prevala din nou, atunci să fim pregătiţi pentru daunele uriaşe pe care le va produce “regimul Dragnea” înainte de a pleca, până la urma, de la Putere!”, a conchis liderul Pro România.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare