Ponta spune că distrugerea primăriilor neascultătoare faţă de TelDrum este o realitate

Ponta ProRomania

Distrugerea primarilor şi a acelor administraţii locale care nu se conectează la “Cartelul vânătorilor de la TelDrum” este o realitate şi un pericol evident, susţine fostul premier Victor Ponta, lider al Pro România.

„În perioada Guvernului 2012-2015 am finanţat toate primăriile care aveau proiecte serioase – indiferent de apartenenţa politică a primarului. ProRomania va susţine şi în viitor acest principiu al finanţării pe proiecte!”, a arătat Ponta într-o postare pe Facebook.

  • El a făcut trimitere la declaraţiile primarului sectorului 3, Robert Negoiță (PSD), președintele Asociatiei Municipiilor din România şi preşedintele executiv Ilie Bolojan (PNL) care au atras atenţia vineri atenția asupra intenției guvernului de a stabili că doar o cotă de 43% din impozitul pe venit să revină direct bugetelor locale, fără să se mai aloce și sumele compensatorii acordate anul trecut.

„În acest an, municipiile au pierdut din cotele de IV (impozit pe venit) – cea mai importantă componentă a bugetului local – au pierdut aproximativ 26%. Este enorm de mult. Şi aşa primăriile aveau mari probleme cu finanţarea, şi aşa astăzi noi avem probleme foarte grave. Cu aceasta subfinanţare nu se face altceva decât să se agraveze situaţia primăriilor în general şi a municipiilor în mod special.

În programul de guvernare scrie ca 100% din IV să rămână la administraţia locală, aşa cum este normal de altfel. Trebuie neaparat să se îndrepte greşeala, nedreptatea care s-a întâmplat anul trecut şi să se refacă bugetele, prin creşterea cotei din IV, pe de o parte. Pe de altă parte, atâta vreme cât s-a decis ca veniturile constituite din IV să rămână la administraţia locală, considerăm că acel surplus trebuie împărţit între Consiliul Judeţean şi primarii, în mod echitabil, în mod egal din punct de vedere procentual.

Am înţeles că există o intenţie şi chiar ni s-a prezentat la Ministerul de Finanţe intenţia de a se da mai mult către consiliile judeţene şi mai puţin către primării. Considerăm că este profund în neregulă acest demers”, a susţinut Robert Negoiţă, citat de presa centrală.