Predoiu: Pe drumul deschis de Cuza mergem şi azi

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis vineri un mesaj cu ocazia Unirii Principatelor Române, în care susține că modernizarea societății și a statului se poate face doar ‘evitând întoarceri inutile pe drumul Istoriei’, scrie Agerpres.

‘Unirea a deschis calea către legi și instituții moderne, calea către europenizarea țării, a ieșirii ei din feudalismul estic și oriental târziu și angajarea acesteia pe drumul modernității occidentale. Modernizarea instituțională s-a împletit cu schimbarea mentalităților și îmbrățișarea de către societate, progresiv, a valorilor occidentale, libertăți, drepturi, egalitate și respect reciproc între cetățeni, între cetățeni și instituții de stat. Elitele politice ale acelor vremuri, cu toate scăderile și ezitările lor, au avut curajul și imaginația unor decizii politice salutare și orientate corect pentru interesul națiunii, alegerea unui singur Domn și, prin aceasta, Unirea Principatelor fiind cele mei bune exemple. Elitele politice au reprezentat și atunci, ca și în alte momentele istorice astrale care au urmat, până în contemporaneitate, promotorul și motorul acestor înnoiri și progrese’, declară Predoiu, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, figura domnitorului Alexandru Ioan Cuza este una de referință, el fiind un promotor al instituțiilor moderne europene occidentale.

‘Codul Civil Cuza este una dintre cele mai importante realizări pentru organizarea relațiilor civile dintre oameni pe un prag superior de principii și instituții. Aceste instituții și valori stau și astăzi la baza organizării vieții civile și constituționale, de la reglementarea proprietății și a familiei, până la educație, ordine publică și finanțe. Ele au contribuit la depășirea regulilor, formelor și obiceiurilor învechite, permițând emanciparea românilor pe plan constituțional, civil, social și economic. Prin reformele sale, Cuza a scos țara din cantonarea ei în forme și mentalități estice și asiatice, anacronice și orientarea clară către modul de viață european occidental. Această orientare, strategică i-am spune astăzi, a deschis un drum pe care, cu toată paranteza comunistă de 50 de ani, mergem și astăzi’, precizează Predoiu.

În context, el îi îndeamnă pe români să păstreze drumul european al țării.

‘Acest drum trebuie păstrat prin efort politic și național, prin curaj și inteligență politică. Privind cu calm, luciditate și raționalitate, orice om de bună credință poate constata că valorile, instituțiile și drumul occidental al României a adus pentru țara noastră cea mai mare și complexă rețea de drepturi și libertăți, cel mai ridicat nivel de dezvoltare economică, cel mai ridicat nivel de siguranță publică internă și cele mai puternice garanții de securitate externă, prin apartenența noastră la UE și NATO. Recent, acest complex politico – instituțional al statutului nostru euroatlantic a fost consolidat prin accederea în Spațiul Schengen și reușita programului Visa Waiver’, consideră ministrul de Interne.

Pe de altă parte, Predoiu recunoaște că mai sunt multe lucruri de făcut, însă modernizarea României nu se poate doare ‘evitând întoarceri inutile pe drumul Istoriei’.

‘Fără îndoială, multe lucruri rămân de făcut, multe lucruri rămân de îndreptat. Modernizarea și perfecționarea partidelor ca instrumente politice în slujba interesului public, ancorarea lor mai fermă pe linia meritocrației și integrității, eficientizarea și simplificarea administrației publice, debirocratizarea acesteia pentru eliberarea vieții economice și sociale din chingi birocratice inutile, împărțirea mai echitabilă a veniturilor în societate, organizarea legilor și funcționarea instituțiilor astfel încât succesul economic, profesional și social să fie în legătură directă și exclusivă cu merite personale, efort, talent și muncă, sunt doar câteva dintre obiectivele pe care le avem în față ca țară și societate. Aceste obiective se pot atinge însă doar păstrând cursul democratic al țării, cursul european occidental, lucrând la creșterea cooperării și încrederii între public și instituții și liderii acestora, e nevoie de un efort de dialog și încredere între toți. Doar evitând întoarceri inutile pe drumul Istoriei, doar păstrând drumul deschis prin Unirea Principatelor putem continua modernizarea societății și a statului cu avantaje pentru toți, după merit, cu corectitudine’, a transmis Cătălin Predoiu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare