În 9 mai, de Ziua Europei, Comisia Europeană a lansat o consultare publică online adresată tuturor europenilor, în care aceştia sunt întrebaţi în ce direcţie doresc să se îndrepte Uniunea Europeană. O iniţiativă unică, ce face parte din dezbaterea mai largă privind viitorul Europei, consultarea a fost pregătită de un grup de 96 de cetăţeni din 27 de state membre, reunit la Bruxelles pentru a stabili întrebările adresate concetăţenilor lor.
Este prima dată când Comisia convoacă un grup de reprezentanţi ai cetăţenilor care să redacteze textul unei consultări publice. 96 de europeni au venit, aşadar, în datele de 5 şi 6 mai, la Bruxelles, unde au redactat împreună un sondaj online alcătuit din 12 întrebări. Reuniunea a fost găzduită de Comitetul Economic şi Social European. Acest exerciţiu unic de democraţie participativă demonstrează faptul că cetăţenii se află într-adevăr în centrul discuţiei privind viitorul Europei.
Europenii îşi pot exprima deja punctele de vedere online, consultarea din 9 mai oferindu-le noi posibilităţi de a-şi face auzită vocea. Aceasta va rămâne deschisă până în data de 9 mai 2019, când va avea loc summitul de la Sibiu, a informat un comunicat al reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
Consultarea online se va desfăşura, de asemenea, în paralel cu dialogurile cu cetăţenii în curs, organizate de Comisie şi de statele membre. Din 2012 până acum s-au desfăşurat aproape 700 de astfel de dezbateri publice interactive în 160 de oraşe, iar Comisia va intensifica frecvenţa acestora până la alegerile europene din mai 2019, propunându-şi să organizeze alte 500 de evenimente de acest tip.
În completarea activităţii Comisiei în acest sens, guvernele naţionale organizează acum dialoguri cu cetăţenii în toate statele membre, în urma unei iniţiative a Franţei, care a fost susţinută de şefii de stat sau de guvern ai viitoarei UE27. Comisia împărtăşeşte cu statele membre beneficiile experienţei sale.