Premieră medicală / Spitalul Universitar are un Centru Pilot de Criză pentru situaţiile de viol

Centrul Pilot de Criză pentru Situaţiile de Viol a fost inaugurat luni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în acest spaţiu urmând să fie asigurate examinarea medicală şi medico-legală, asistenţa post-traumatică şi consilierea victimelor violenţei sexuale.

„În marja celor „16 zile de activism împotriva violenței de gen” astăzi am inaugurat, la Spitalul Universitar de Urgență București, „Centru – Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol”, proiect inițiat de către ANES în Parteneriat cu SUUB și Ministerul Sănătății și în colaborare cu Primăria Sectorului 5, Inspectoratul General al Poliției Române și Institutul National de Medicină Legală „Mina Minovici”.
(…) Proiectul reprezintă preambulul unui obiectiv specific din Programul de Guvernare, Capitolul „Respect și Demnitate pentru Femei” care vizează înființarea la nivel național a 10 Centre de Criză pentru Situațiile de Viol și din această perspectivă proiectul să devină un model de bună practică, ce urmează a fi replicat la nivelul tuturor regiunilor țării”, a precizat medicul Graţiela Drăghici, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi.

Astfel, primul Centru de Criză pentru Situațiile de Viol își propune o schimbare de paradigmă în abordarea victimelor agresiunilor sexuale și/sau violului, în sensul activării la UPU din cadrul SUUB, a unui management modern și integrat.

Acest fapt presupune ca în viitor victimele agresiunilor sexuale/violului, aflate în stare de șoc, fără sprijin și fără însoțitor să nu mai fie nevoite să urmeze circuitul anevoios – spital-poliție-INML.

Gratiela Draghici„Astfel, prin activarea de către specialiștii UPU, a grupului operativ specializat în infracțiuni de criminalitate și în baza acordului de depunere a plângerii prealabile de către victimă, probele biologice vor putea fi prelevate la UPU, pe baza unui kit standard aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al INML.

Ulterior, victima va putea fi îndrumată într-un adăpost de urgență administrat de către Primăria Sectorului 5, unde va beneficia de consiliere psihologică și juridică. Prin urmare, intervenția de urgență integrată în cazul victimelor agresiunii sexuale/violului va fi mai eficientă prin acțiunile integrate medicale, medico-legale și sociale. Acest fapt va fi în măsură să conducă la scăderea numărului victimelor care „se pierd între spital și INML” și să încurajeze victimele în depunerea plângerii penale pentru ca agresorul să fie în final pedepsit”, a precizat Graţiela Drăghici pe pagina sa de Facebook.

La lansarea proiectului au participat managerul SUUB, Conferențiar Dr. Adriana Nica, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Dan Dumitrescu, primarul sectorului 5, Daniel Florea, comisarul șef Iulian Chifor din cadrul Inspectoratului General al Poliței Române și directorul INML „Mina Minovici”, Prof.Dr. Cristian Curcă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare