Premierul a prezentat bilanţul primelor două luni ale Președinției României la Consiliul UE – am obținut în doar două luni rezultate pe care alte președinții nu le-au avut într-un mandat întreg

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat bilanţul primelor două luni ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, prilej cu care a afirmat că Guvernul României, miniștrii și Reprezentanța Permanentă au acționat cu profesionalism și responsabilitate și am obținut în doar două luni rezultate pe care alte președinții nu le-au avut într-un mandat întreg.

„Acest lucru demonstrează cât de nefondate au fost atacurile și previziunile sumbre lansate înainte de preluarea acestui mandat, iar cei care le-au făcut au acționat din considerente pur electorale, fără să le pese că pun România într-o lumină nefavorabilă în plan extern. În ciuda acestor atacuri, am dovedit un mandat eficient și de calitate, extrem de apreciat de toți partenerii europeni. Românii au de ce să fie mândri, în toate întâlnirile la nivel înalt pe care le-am avut în această perioadă, România a fost felicitată pentru modul excepțional în care a gestionat dosarele grele aflate pe masa de lucru”, a declarat Viorica Dăncilă la prezentarea bilanţului publicat de site-lui Guvernului.

  • Astfel, a arătat premierul, miniștrii au prezidat numeroase reuniuni în care au dovedit că Guvernul României are capacitatea și experiența necesare să contribuie la identificarea celor mai bune soluții pentru temele majore de pe agenda europeană: definirea bugetului Uniunii Europene post-2020, funcționarea Pieței Unice Europene și competitivitatea industriei, impulsionarea digitalizării, protejarea drepturilor sociale, securitatea internă, combaterea terorismului, gestionarea provocărilor determinate de migrație,  viitorul Uniunii Europene post – Brexit.

„Printr-o cooperare strânsă și un dialog deschis și constructiv cu reprezentanții Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai Secretariatului General al Consiliului, precum și cu toate statele membre, am obținut consens inclusiv pe dosare care stagnau de foarte mult timp. De la preluarea mandatului am gestionat peste 650 de evenimente și reuniuni, atât în țară, cât și la Bruxelles, cu participarea a peste 2.600 de delegați.

Colaborarea interinstituțională este foarte importantă pentru exercitarea președinției rotative. De aceea, am avut consultări legate de prioritățile mandatului nostru cu toți partenerii europeni: Colegiul Comisarilor, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European (CESE), Comitetul Regiunilor (CoR) și cu toți liderii europeni. Acționăm împreună pentru a răspunde cât mai bine  așteptărilor legitime pe care cetățenii le au, prin implicarea tuturor instituțiilor, societății civile și autorităților locale și regionale în elaborarea politicilor Uniunii Europene. În egală măsură, ne-am dedicat promovării valorilor europene prin combaterea intoleranței, a xenofobiei, a antisemitismului și a rasismului. (…) Am impus încă din primele zile de mandat un ritm alert al activităților, conștienți de faptul că avem de gestionat un număr important de dosare într-o perioadă mai scurtă de timp în comparație cu alte președinții. Având în vedere că în mandatul nostru au loc alegerile europarlamentare, am intensificat discuțiile cu Parlamentul European pentru a închide cât mai multe dosare. Și am obținut finalizarea negocierilor pe 67 de dosare cu impact major la nivelul UE, ceea ce înseamnă că Guvernul României a obținut, în doar două luni, consensul pe un număr mai mare de teme europene decât au obținut în 6 luni alte guverne care au deținut președinția rotativă”, a arătat premierul.

Totodată, există realizări pe toți cei patru piloni ai priorităților de mandat: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa ca actor global și Europa valorilor comune.

„Suntem, așadar, o președinție cu rezultate pentru cetățeni în toate domeniile. (…) Actualizarea cadrului juridic privind drepturile de autor a reprezentat un succes major al Președinției noastre, având în vedere că discuțiile pe acest subiect stagnau de mai bine de 3 ani. (…) În ceea ce privește Programul Europa Digitală,  am obținut, într-un singur trialog, un acord politic parțial provizoriu cu Parlamentul European. Avem convingerea că acest program va aduce beneficii substanțiale tuturor cetățenilor și companiilor noastre, prin stimularea investițiilor în domenii cruciale pentru competitivitate și inovare, cum ar fi inteligența artificială, computerele cu performanțe ridicate și securitatea informatică.

Pentru un mediu mai puțin poluat, am avansat pe agenda europeană dosarul privind  promovarea vehiculelor curate. Am obținut cu Parlamentul european stimularea pieței și încurajarea autorităților publice să utilizeze vehicule cu emisii reduse de dioxid de carbon. În plus, Președinția română și Parlamentul European au ajuns la un acord politic privind introducerea mai rapidă a cabinelor aerodinamice pe piața transporturilor. Aceste cabine vor economisi combustibil, vor îmbunătăți vizibilitatea, siguranța și confortul șoferilor și vor spori siguranța pentru ceilalți participanți la trafic”, a detaliat şeful executivului.

Din punct de vedere social, s-au făcut pași concreți și în ceea ce privește protejarea drepturilor lucrătorilor, fiind finalizare  dosare cheie în domeniul social.

Președinția română a făcut, de asemenea, un pas important pentru o mai bună funcționare a pieței muncii la nivel european.

bilant presedintie consiliul UE„Un rezultat excepțional în domeniul energiei este acordul politic cu Parlamentul European privind propunerea de revizuire a Directivei Gazelor Naturale. Este un rezultat cu atât mai important al Guvernului României cu cât a beneficiat de o largă susținere din partea statelor membre, după o perioadă lungă de timp de negocieri intense și extrem de dificile, având în vedere complexitatea și impactul acestei propuneri din perspectivă geo-strategică, precum şi pentru consolidarea securității energetice a UE. Acest demers va contribui la asigurarea unui cadru unitar și transparent de reglementare, la nivel european, în ceea ce privește interconectările în domeniul gazelor naturale cu state terțe, în contextul obiectivului strategic al Uniunii Europene de a spori securitatea energetică. Mai mult, Președinția  română a încheiat dosarul privind noile norme care vor garanta că produsele introduse pe piața unică sunt sigure și conforme cu legislația privind sănătatea, protecția consumatorului, protecția mediului și siguranța publică”, a spus Viorica Dăncilă.

Sănătatea finanțelor europene este esențială pentru creșterea economiei.

„Miniștrii lucrează intens alături de reprezentanța permanentă pentru definirea viitorului buget multianual al Uniunii – unul dintre cele mai importante dosare pe care le gestionăm ca Președinție în exercițiu. Definitivarea Cadrului Financiar Multianual reprezintă mai mult decât un acord asupra sumelor pe care fiecare stat membru le primește de la bugetul european. Consiliul European  a mandatat Consiliul Uniunii Europene să continue negocierile. Președinția României are rolul de a elabora orientări pentru următoarea etapă a acestora, în perspectiva obținerii unui acord politic în toamna acestui an.

(…) Am reușit obținerea unor acorduri cu Parlamentul European asupra unor propuneri sectoriale prioritare, precum: Fondul European de Apărare, Programul Fiscalis, Programul InvestEU, Programul Europa Digitală 2021-2027. Totodată, au fost stabilite noi reguli care urmăresc reducerea riscurilor în sectorul bancar din UE. (…)  Siguranța cetățenilor se află, de asemenea, în centrul acțiunilor pe care le-am întreprins și pe care le vom desfășura în continuare în mandatul de președinție rotativă. Din acest punct de vedere, consolidarea protecției frontierelor externe ale Uniunii reprezintă un obiectiv prioritar. (…) În domeniul migrației, Președinția română a contribuit la avansarea discuțiilor pe toate componentele ce vizează o abordare complexă a acestui fenomen”, a arătat Viorica Dăncilă.

  • Un progres important îl constituie obținerea acordului politic cu Parlamentul European cu privire la revizuirea cadrului juridic pentru funcționarea rețelei europene a ofițerilor de legătură în materie de migrație.

În domeniul securității interne au fost finalizate negocierile privind interoperabilitatea sistemelor informatice la nivelul UE.  

„Am finalizat și negocierile pe dosarele care privesc libera circulație în interiorul UE, reducerea riscului terorist și criminalității transfrontaliere, precum și revizuirea cadrului legal în materia acordării vizelor pentru facilitarea călătoriilor de afaceri și turismului. Un alt dosar de impact asupra siguranței cetățenilor gestionat și finalizat cu succes de către Președinția României la Consiliul UE îl reprezintă Regulamentul privind precursorii de explozivi. Sunt norme mai stricte pentru utilizarea substanțelor explozibile, o măsură preventivă importantă în contextul eforturilor de combatere a amenințărilor teroriste. În ceea ce privește consolidarea rolului Europei ca actor global, reuniunile miniștrilor de externe și ale miniștrilor apărării găzduite la București au prilejuit dezbateri constructive cu privire la o serie de teme de interes strategic ale agendei comune. Voi puncta avansarea parcursului european al Balcanilor de Vest, perspectivele Parteneriatului Estic, respectiv consolidarea și asigurarea coerenţei noilor inițiative din domeniul apărării europene”, a adăugat premierul.

Obiectivul central în jurul căruia Guvernul României și-a definit prioritățile este creșterea încrederii cetățenilor în proiectul european, prin menținerea unității, coeziunii și solidarității ca elemente fundamentale şi, în acest context, organizarea alegerilor pentru Parlamentul European pe durata mandatului nostru este un punct de atenție major.

  • Un progres al Președinției române a Consiliului este obținerea unui acord politic pentru modificarea legislației privind funcționarea și finanțarea partidelor și fundațiilor politice europene, în sensul prevenirii şi sancționării încălcării prevederilor de protecție a datelor personale în context electoral.

De asemenea, au fost adoptate Concluzii ale Consiliului Afaceri Generale privind o serie de măsuri nelegislative pentru a asigura integritatea și reziliența procesului electoral european.

dancila bilant„Urmărim să asigurăm un răspuns coordonat la amenințările la adresa acestui proces electoral decisiv pentru viitorul Uniunii, care pot îmbrăca diverse forme, printre care amenințările hibride, amenințările cibernetice și dezinformarea. Dorim să ne asigurăm, astfel, că Europa valorilor este promovată în beneficiul direct al cetățeanului european. Atât la Bruxelles, cât și la București, am subliniat faptul că Uniunea Europeană poate progresa în spiritul ideilor fondatoare ale proiectului european, doar menținând coeziunea și depășind decalajele între statele membre, în toate formele lor de manifestare. Este, de altfel, cheia Moto-ului președinției noastre: „coeziunea, o valoare comună europeană”. (…) Deja am reușit împreună cu Parlamentul European și Comisia Europeană finalizarea negocierilor privind propunerea de regulament referitoare la plățile directe și sprijinul pentru dezvoltare rurală pentru anii 2019-2020.  Am urmărit un cadru legislativ care să vină în sprijinul statelor membre  în vederea pregătirii la timp a punerii în aplicare a viitoarei politici agricole comune (PAC) și pentru a se asigura o trecere ușoară în următoarea perioadă de programare. Mai mult, acordul privind setul de norme privind practicile comerciale neloiale vor asigura protecția tuturor agricultorilor din UE și a întreprinderilor europene agroalimentare. (…) Practic, cetățenii vor avea acces mai facil la informații referitoare la siguranța alimentară și sănătatea  umană. Ceea ce am reușit să facem în primele două luni ale mandatului prin implicare activă, dialog deschis cu toți partenerii europeni, arată atașamentul puternic al Guvernului României față de proiectul european. Prin rezultatele obținute până acum și determinarea de a continua în același ritm am arătat că România crede cu fermitate într-o Europă puternică și unitară în toate dimensiunile ei: politică, economică și socială. (…) Suntem pregătiți pentru negocierea următoarelor dosare și pentru a conduce evenimente ale căror concluzii vor contribui la îmbunătățirea politicilor europene”, a dat asigurări prim-ministrul.

Totodată, Guvernul României este în grafic cu pregătirea și organizarea Summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019, dedicat viitorului Uniunii Europene și viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019-2024.

„În același timp, vom continua dezbaterile asupra unor teme importante pentru viitorul Europei precum: combaterea discriminării, intoleranței, xenofobiei, antisemitismului și a rasismului; politica de migrație și azil; reducerea decalajelor între regiunile de dezvoltare; consolidarea pieței unice; dezvoltare durabilă; securitatea socială și a frontierelor. Am încredere că Guvernul României va continua să obțină rezultatele așteptate având în vedere și faptul că ne aflăm acum în echipă completă, după numirea noilor miniștri ai Dezvoltării Regionale și Transporturilor”, a menţionat Viorica Dăncilă.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare