Premierul britanic se angajează să menţină ajutorul militar pentru Ucraina

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak intenţionează să promită luni, în primul său discurs important de politică externă, că va menţine sau va creşte ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor şi că va face faţă concurenţei internaţionale cu pragmatism, nu cu retorică, informează Reuters, conform Agerpres.

Sprijinul guvernului pentru Ucraina a rămas neschimbat, în pofida turbulenţelor din ultimele luni de pe scena politică britanică, după ce lui Boris Johnson i-a urmat pentru scurt timp Liz Truss şi apoi Rishi Sunak.

Unii conservatori consideră că Rishi Sunak este mai puţin agresiv faţă de China decât Liz Truss, deşi o întâlnire planificată între premier şi preşedintele Xi Jinping la summitul G20 din Bali a eşuat, iar săptămâna trecută Londra a interzis camerele de supraveghere fabricate în China în clădirile guvernamentale sensibile.

„Sub conducerea mea nu vom alege status quo-ul. Vom face lucrurile diferit”, urmează să afirme premierul britanic, conform unor fragmente din primul său discurs important de politică externă pe care îl va susţine luni în districtul financiar al Londrei, date publicităţii de biroul său.

Rishi Sunak a spus că priorităţile sale vor fi „libertatea, deschiderea şi statul de drept”.

Oficialii Uniunii Europene au pus la îndoială angajamentul Marii Britanii, sub conducerea lui Boris Johnson, de a respecta acordurile legale privind Brexitul, în special în ceea ce priveşte Irlanda de Nord.

Referitor la Ucraina, Sunak nu a indicat vreo schimbare a politicii urmate de Johnson şi Truss.”Vom fi alături de Ucraina cât va fi nevoie. Vom menţine sau creşte ajutorul militar anul viitor. Şi vom furniza un nou sprijin pentru apărarea aeriană”.

În septembrie, Marea Britanie a declarat că este al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei după Statele Unite, cu un ajutor de 2,3 miliarde de lire sterline în acest an.

Sunak consideră că Marea Britanie trebuie să adopte aceeaşi abordare pe termen lung ca adversarii şi concurenţii săi, pe care nu i-a numit direct în extrasele din discurs, şi că Marea Britanie ar trebui să facă „un salt evolutiv” în modul în care abordează politica externă.”Aceasta înseamnă să oferim o economie mai puternică acasă pentru că este fundamentul puterii noastre în străinătate. Şi înseamnă să facem faţă concurenţilor noştri, dar nu cu o retorică bombastică, ci cu un pragmatism robust”.

Anterior, premierul britanic a descris China drept o „provocare sistemică” şi „cea mai mare ameninţare de stat la adresa securităţii economiei noastre”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare