Premierul Ciolacu: Guvernul şi administraţia centrală trebuie să se focalizeze în parteneriat cu administraţiile locale pe realizarea proiectelor asumate prin PNRR

Guvernul şi administraţia centrală trebuie să se focalizeze în parteneriat cu administraţiile locale pe realizarea proiectelor asumate prin PNRR pentru a putea cheltui toţi banii, mai ales granturile puse la dispoziţie de la nivel european prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a participat, luni, la Summitul Autorităţilor Publice Municipale din România.

 

„Nu ştiu dacă se prelungeşte PNRR-ul (…), momentan nu există o astfel de decizie. Sunt state mai dezvoltate decât noi care şi-ar dori acest lucru. Nu ştim cât ţine războiul din Ucraina, nu ştim ce nevoi vor fi în Ucraina, dacă acest război se închide. Deci, sunt foarte multe necunoscute şi părerea mea e că noi trebuie să ne focalizăm, nu să prelungim nişte termene, să ne focalizăm să cheltuim toţi banii, mai ales granturile din PNRR. Şi aici administraţia centrală, Guvernul României nu poate să o facă decât printr-un parteneriat. Un parteneriat cu dumneavoastră, fiindcă dumneavoastră sunteţi beneficiarii marilor proiecte. După proiectele din infrastructura critică, din energie, din transporturi, dumneavoastră aveţi proiectele cele mai mari cu impact direct la cetăţeni”, a explicat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că statul trebuie să intervină în continuare cu cofinaţarea acestor proiecte, având în vedere, între altele, şi faptul că anumite contracte s-au actualizat în funcţie de „costurile materialelor de construcţii”.

Premierul s-a referit şi la importanţa asumării planului fiscal pe următorii 7 ani de reducere a deficitului bugetar.

„Normal că mi-am asumat un plan fiscal. Cum să nu-mi asum? (…) Eu puteam să risc pentru un interes de o lună de zile ca România să nu depună niciun plan fiscal şi, automat, să aibă o corecţie către un deficit de 3% doar în patru ani? A făcut-o unu’! Unu’ a semnat că vom reveni la 3%, când el avea deficit de 9,2! Ştiţi când trebuia să avem 3%? Anul acesta, când sunt aproape 110 miliarde cheltuiţi în dezvoltarea României. Peste tot! La orice comună! (…) Ştiţi şi dumneavoastră şi mai bine, toate proiectele care sunt prin PNRR, ‘Anghel Saligny’, toate proiectele care sunt prin PNDL, toate proiectele care sunt prin CNI. Este cea mai mare dezvoltare a României care trebuie să fie în următorii trei ani, să se ridice de această dată la 110 miliarde de euro ca să putem acoperi toată cofinanţarea din PNNR, să acoperim toate proiectele propuse”, a mai declarat Ciolacu.

În paralel, el s-a referit şi la necesitatea continuării reformelor în administraţia centrală şi locală.

„Noi încă suntem restanţi, suntem restanţi în legislaţie (…) Codul administrativ trebuie iarăşi luat… cu toate că-i făcut .(…) Avem Codul urbanismului, în care discuţia s-a creat într-un monopol pentru că toată lumea se uită la Bucureşti şi lupta cu rechinii ăştia imobiliari din Bucureşti a acoperit, de fapt, o temă care este pentru toată lumea. Eu cred că e timpul să facem o dată o lege şi pentru poliţiştii locali, mai ales după experienţa pe care am avut-o tot în Bucureşti, care mie mi s-a părut ceva de noaptea minţii. Care poliţiştii locali ai primarului general se împingeau cu poliţiştii locali ai… amândouă poliţii fiind o autoritate. E ceva ce n-am crezut că o să văd totuşi în 2024 la televizor”, a afirmat Ciolacu.

Referitor la digitalizare, el a punctat că sunt administraţii locale mai avansate în acest proces decât administraţia centrală, dar o problemă rămâne interconectarea bazelor de date.

A avansat şi ideea unei burse a locuri de muncă la stat pentru creşterea performanţei în administraţie.”Părerea mea că încă, după 30 şi de ani de la Revoluţie, percepţia şi câteodată şi adevărul e că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă, că o ai la un ministru, că o ai la un secretar de stat, la un primar, la un viceprimar. Cred că ar trebui să fim mai curajoşi şi să închidem această discuţie, care nu duce la cei mai buni oameni pe care vi i-aţi dori în administraţie şi pe care mi i-aş dori şi eu în acest moment în Guvern. Dacă nu, facem o bursă a locurilor de muncă de la stat, cum sunt examenele naţionale la rezidenţiat, în funcţie de specific, în funcţie de vocaţie şi să schimbăm”, a spus Ciolacu.

Premierul a subliniat că realizarea acestor deziderate trebuie să se petreacă într-un ritm cât mai rapid.

„Dacă nu le vom face în primele şase luni ale anului viitor, ne vom întâlni iarăşi într-un an electoral la dumneavoastră şi vom vorbi tot despre ele, cum sunt nişte neîmpliniri, cum statul încearcă să gâtuie administraţiile locale, cum noi ne chinuim să descentralizăm iarăşi, cum Europa o să fie – acum e cu cinci paşi – o să fie cu 10 paşi înaintea noastră. Vestea bună este că trebuie să le implementăm .(…) Este clar că vor trebui făcute în următorii doi ani, fiindcă, altfel, vom pierde banii din PNRR. Nu cred că ne permitem acest lucru”, a arătat Ciolacu.

El s-a mai referit şi la importanţa continuării actualei coaliţii de guvernare pentru asigurarea unei stabilităţi politice.

„Ne trebuie o stabilitate politică, trebuie să ne suflecăm un pic mânecile şi să stăm cu toţii şi să luăm deciziile rapid, dacă vrem ca să nu fie costuri mari. Avem o bulă de oxigen cu aceşti şapte ani, dar totul trebuie să pornească, vă repet, de la 1 ianuarie. Da, domnule preşedinte, eu cred că imediat după 8 decembrie, actuala coaliţie de guvernare trebuie să-şi continue activitatea împreună, cred că puterea trebuie împărţită în funcţie de cine va ieşi preşedintele României. Şi o spun fără nicio reţinere: cred că până în data de 21 decembrie, când viitorul Parlament şi viitorul preşedinte vor depune jurământul, România trebuie să aibă buget aprobat în actualul Parlament, cred că, în maximum două zile, fiindcă avem acest buffer între 8 decembrie şi 21 decembrie – 23 decembrie, dacă-şi doresc în Ajun de Crăciun, n-am nicio problemă – trebuie votat viitorul guvern în Parlament şi, după cum bine ştim, până pe 7 ianuarie nu munceşte nimeni în România. După 7 ianuarie ne apucăm de treabă”, a mai declarat Ciolacu.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare