Premierul Cîţu: Agențiile de raiting Moody’s şi Standard&Poor’s atestă că în România economia e gestionată bine, merită să fie investiţi bani – VIDEO

Florin Cîțu
Foto: gov.ro

Agenţiile de rating Moody’s şi Standard & Poor’s atestă că în România economia este gestionată bine, merită să fie investiţi bani, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, prim-ministrul interimar Florin Cîţu.

Conferința de azi a premierului interimar Florin Cîțu, vine în contextul anunțului Agențiiilor de rating Moody’s și S&P – apreciază măsurile Guvernului și revenirea economiei.

În cadrul conferinţei de presă susţinută la sediul Guvernului, la Palatul Victoria, Cîțu a anunţat că Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României şi a îmbunătăţit perspectiva din „negativă” în „stabilă”, iar Standard & Poor’s a decis să reconfirme rating-ul de ţară precum şi perspectiva „stabilă”.

„Astăzi avem două veşti foarte bune pentru România, în acest context de criză economică globală. În primul rând, Standard & Poor’s, agenţia de rating americană, a reconfirmat ratingul de ţară al României şi a menţinut perspectiva la ‘stabilă’.

Dar vestea foarte bună vine de la cealaltă agenţie de rating, tot americană, Moody’s, care îmbunătăţeşte perspectiva României de la ‘negativ’ la ‘stabil’ – şi, bineînţeles, reconfirmă ratingul de ţară.

Deci, în acest context dificil, în acest context în care avem o criză economică la nivel global, România şi echipa guvernamentală au reuşit această performanţă, să convingă agenţiile de rating americane să arate o perspectivă pentru o economie stabilă. La baza deciziei agenţiei de rating Moody’s stau două lucruri: perspective solide de creştere economică bazată pe sectorul privat dinamic – şi cred că este pentru prima oară când auzim aşa ceva de la o agenţie de rating despre România – şi, bineînţeles, utilizarea fondurilor din NextGenerationEU.

În acelaşi timp, pe partea cealaltă, agenţia de rating Standard & Poor’s îşi bazează evaluarea pe implementarea programului de reformă ancorat în Planul de redresare şi rezilienţă. Faptul că am inclus reformele în PNRR am spus de atunci că reprezintă o garanţie că aceste reforme vor fi făcute şi este apreciat de agenţiile de rating”, a afirmat premierul interimar Florin Cîţu.

Potrivit lui Cîțu, „ambele agenţii de rating îşi bazează evaluarea pe faptul că această strategie de consolidare fiscală, adică de reducere graduală a deficitului bugetar, este una credibilă”.

  • Cîțu: Am spus mereu că antreprenorul român este un erou şi aceste rezultate arată foarte clar că în România mediul privat a răspuns şi a reuşit să facă faţă mai bine decât estimau cam toţi analiştii.

„Vreau să felicit echipa guvernamentală şi oamenii profesionişti care m-au susţinut în implementarea măsurilor de răspuns la criză, vreau să mulţumesc mediului privat, care a răspuns la aceste măsuri şi le-a implementat foarte rapid, un mediu privat care şi-a arătat potenţialul şi resursele de inovaţie în vremuri extrem de dificile.

Am spus mereu că antreprenorul român este un erou şi aceste rezultate arată foarte clar că în România mediul privat a răspuns şi a reuşit să facă faţă mai bine decât estimau cam toţi analiştii.

Am livrat ceea ce aşteptau de la noi toţi românii, dar şi partenerii internaţionali: o puternică creştere economică şi o reducere treptată a deficitelor. Acestea au fost promisiunile cu care am început acest mandat, promisiuni pe care le-am adus în faţa românilor: o creştere economică sustenabilă, care să se menţină în următorii ani – şi dacă citiţi analizele, rapoartele celor două agenţii de rating americane, veţi vedea că acolo se arată o creştere economică ce continuă şi în anii următori, alături de o reducere a deficitelor”, a mai susţinut Cîţu.

El a arătat că mesajul transmis de cele două agenţii de rating internaționale, Moody’s şi Standard & Poor’s, este unul de încredere.

„Astăzi cel mai important lucru este că vorbim despre încredere, am câştigat încrederea investitorilor străini, a agenţiilor de rating. Asta înseamnă că mesajul pe care îl transmit aceste agenţii tuturor celor care se uită astăzi la România este unul că în România se poate investi, în România merită să investeşti, în România s-au găsiţi soluţiile pentru a avea o guvernare stabilă.

Aşa cum am spus, în ciuda tuturor ştirilor alarmiste, pe care le tot vedem, aceste agenţii de rating, carte sunt independente, ne spun că România merge în direcţia bună şi nu în direcţia greşită. Este mesajul pe care îl dau aceste agenţii”, a mai declarat prim-ministrul interimar Florin Cîțu la sediul Guvernului.

Agenția de rating Moody’s și S&P apreciază măsurile Guvernului și revenirea economiei