Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost elaborat la nivelul UE ca urmare a crizei economice provocată de pandemia de COVID, un plan diferit, întrucât, pe lângă componenta de investiţii, include şi reforme asumate de fiecare ţară în parte, a declarat, miercuri, în Parlament, premierul Florin Cîţu, scrie pressonline.ro
‘Am văzut în spaţiul public foarte multe interpretări eronate, unele dintre aceste întreţinute artificial cu intenţie, dar toţi românii trebuie să ştie că este un program diferit de ce am avut noi până acum din banul public. Este un program care a apărut într-un moment dificil, toată economia globală trecea printr-o perioadă de criză, cea mai mare criză din ultima sută de ani, şi este un plan care a apărut ca răspuns la această criză.
Liderii Europei s-au uitat şi au văzut cum a reacţionat economia UE, fiecare ţară în parte, la acest şoc care a fost pandemia, care pentru unele ţări din UE continuă, şi au venit cu acest plan de investiţii. Este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii, de care toate ţările UE au nevoie, investiţii targetate pentru redresare şi rezilienţă, acest plan vine şi cu o parte de reformă şi asta este partea diferită faţă de ceea ce am avut până acum’, a afirmat Florin Cîţu în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, unde prezintă PNRR-ul.
Cîțu a adăugat că planul a fost aprobat de toate partidele politice atât în Comisia Europeană, cât şi în Parlamentul European.
‘O parte de reformă pe care fiecare guvern şi-o asumă transparent, iar planul în această formă, cu cele două componente, de reformă şi de investiţii, care sunt conectate. Nu poţi să faci reformă fără investiţii şi investiţii fără reformă, a fost aprobat de toate partidele politice în Comisia Europeană, de toţi reprezentanţii – şi de socialişti, şi de dreapta şi în Parlamentul European. Deci, acolo nu a existat niciun fel de discuţie, este un plan aprobat la nivel european pe care noi îl implementăm în România’, a mai declarat Cîţu.
El a adăugat că mai sunt câteva lucruri care diferă faţă de ceea ce era până acum cu absorbţia fondurilor europene.
‘Un criteriu foarte important: toate investiţiile pe care le facem prin acest program trebuie finalizate până-n 2026, asta înseamnă că sunt proiecte mature (…) iar dacă nu le finalizăm, pierdem banii’, a mai subliniat premierul Cîţu.
Sursa: PRESSONLINE