Premierul Florin Cîţu a anunţat că a avut o discuţie cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţie ce s-a autosesizat cu privire la modul în care sunt comunicate datele şi numărul de infectări cu SARS-CoV-2 la nivelul fiecărui judeţ.
Cîţu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre faptul că Ministerul Sănătăţii a publicat numărul de teste de COVID-19 care a fost făcut în fiecare judeţ, iar apoi a anunţat că mai sunt chestiuni care trebuie remediate în legătură cu acele informaţii.
“Am avut o discuţie cu şeful Corpului meu de control în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date şi vom vedea. Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”, a transmis Florin Cîţu, scrie news.ro.
Întrebat dacă Ministerul Sănătăţii a publicat datele respective fără a avea avizele necesare, premierul a răspuns: “Vom vedea”.
Ministerul Sănătăţii a publicat, joi seară, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. De exemplu, s-a prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat.
Potrivit datelor transmise, în primele trei zile din luna martie, în judeţul Vrancea s-a făcut cel mai mic număr de teste, respectiv 20 în total, în timp ce în judeţul Timiş s-au făcut 4.962 de teste. A doua zi, DSP Vrancea a transmis că datele nu sunt corecte.
Testarea, realizată defectuos la nivelul anumitor județe
Deputatul PSD, Alexandru Rafila, este la rândul său de părere că testarea se realizează defectuos în anumite judeţe, fiind procesate mai puţine teste, astfel comparaţia cu alte zone ale ţării nu este tocmai una relevantă.
„În foarte multe orașe mai mari, testarea lasă de dorit, adică sunt disproporții foarte mari între testările dintre diverse capitale de județ, ca să mă refer doar la aceste localități și atunci nu putem face comparații, decât dacă se testează în mod similar, adică persoanele care întrunesc definițiile de caz, eliberate de către Institutul Național de Sănătate Publică, pe de o parte, dar chiar și contacții apropiați ai unor persoane infectate sunt supravegheați și testați cu regularitate, încât orice caz nou să poată fi într-adevăr înregistrat”, a declarat deputatul Alexandru Rafila, scrie antena3.ro.