Premierul despre bugetul RECORD pe anul 2019: Acordăm o atenţie specială sănătăţii, educaţiei şi investiţiilor publice

Proiectul bugetului de stat îşi propune susţinerea politicilor sociale, dar şi a politicilor de dezvoltare şi va acorda o atenţie specială sănătăţii, educaţiei şi investiţiilor publice, a declarat vineri premierul Viorica Dăncilă.

  • Premierul a arătat că se are în vedere o creştere economică de 5,5%, Produsul Intern Brut (PIB) record, de peste 1000 miliarde, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash de 2,5% din Produsul Intern Brut.

Totodată, au fost luate totodată în calcul alocări ce vor onora obligaţiile asumate de România în faţa partenerilor externi, dar şi sumele necesare desfăşurării acţiunilor din cadrul preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Premierul a dat detalii şi despre alte măsuri.

  • „Asigurăm finanţarea majorării pensiilor şi a salariilor din sistemul public, plata drepturilor şi a indemnizaţiilor sociale şi susţinerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin programul de guvernare.

Continuăm creşterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019 şi a pensiei minime cu 10%. Asigurăm majorarea salariului minim lunar garantat în plată în mod diferenţiat, la 2.080 de lei faţă de 1.900 de lei anul trecut, la 2.350 de lei pentru persoanele cu studii superioare şi minimum un an vechime”, a declarat Viorica Dăncilă în debutul şedinţei de guvern.

Potrivit premierului, în constituirea bugetului s-au avut în vedere susţinerea a trei piloni principali: sănătatea, educaţia şi investiţiile publice.

  • „De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligaţiile asumate de România în faţa partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumare de România în relaţia cu partenerii NATO şi sumele necesare organizării acţiunii preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene. Pentru prima dată valoarea Produsului Intern Brut va depăşi suma de o mie de miliarde de lei. Iată încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică”, a detaliat premierul.

Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB.

„Pe sănătate, sănătatea este o prioritate zero pentru noi. Anul acesta finanţarea este cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut, pentru ca după majorările salariale din anul 2018 se impune şi creşterea investiţiilor în unităţile sanitare. (…)

Vom finaliza investiţiile pentru reabilitare, extindere şi dotarea unităţilor sanitare începute în anii trecuţi, cum ar fi: Spitalul de Pediatrie Timişoara, spitalele din Fălticeni, Neamţ, Hunedoara şi Bistriţa. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii are ca prioritate îmbunătăţirea serviciilor medicale acordate copiilor în Programul Naţional de Sănătate ‘Mama şi copilul’, prin care se vor achiziţiona 1.000 de incubatoare”, a mai eplicat şeful executivului.

În bugetul acestui an am alocat educaţiei cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 de miliarde la 30,8 miliarde, banii mergând atât spre investiţii, cât şi pentru majorările salariale.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare