duminică, iunie 26, 2022

Premierul Franței şi-a înaintat demisia

Premierul francez Jean Castex i-a înmânat demisia sa preşedintelui Emmanuel Macron, a anunţat biroul şefului executivului de la Paris, potrivit Reuters şi AFP, informează Agerpres.

Decizia lui Castez deschide calea pentru îndelung aşteptata reorganizare a guvernului de către Macron, care după realegerea sa în fruntea statului francez în luna aprilie a afirmat că noul executiv va trebui să fie mai ”concentrat”, cu mai puţini miniştri.

Emmanuel Macron trebuie să trimită astfel un semnal că este conştient de nemulţumirile alegătorilor exprimate prin prezenţa redusă la vot şi prin sprijinul substanţial pentru extrema stânga şi extrema dreapta.

Aliaţii săi au spus că viitorul prim-ministru va fi foarte probabil o femeie, care ar fi prima în această funcţie după ce Edith Cresson a ocupat pentru scurt timp acest post în timpul mandatului preşedintelui socialist Francois Mitterrand, la începutul anilor ’90.

Un sondaj de opinie realizat de Ifop şi publicat duminică de Journal du Dimanche arată că 74% dintre francezi ar fi favorabili unui premier femeie.

Cel mai recent nume vehiculat este cel al ministrului muncii, Elisabeth Borne.

În timpul primului său mandat de preşedinte, Emmanuel Macron i-a surprins pe analiştii politici, numindu-i, succesiv, în funcţia de prim-ministru pe Edouard Philippe şi Jean Castex, doi parlamentari lipsiţi de vreo experienţă guvernamentală.

sursa – AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner