Premierul – interpelat pe tema certificatelor de carbon

Senatorul PSD Florin Cârciumaru a anunţat că, în perioada următoare, va depune o interpelare către premierul Viorica Dăncilă pe tema certificatelor de carbon, al căror preț este într-o continuă creștere, ceea ce afectează grav financiar Complexul Energetic Oltenia.

Parlamentarul a anunţat totodată un nou proiect pentru CE Oltenia, după modificarea Codului Silvic.

Carciumaru Weber„Povara certificatelor verzi are toate șansele să fie ridicată de pe umerii Complexului Energetic Oltenia, dacă actualii parlamentari vor vota proiectul legislativ inițiat de către mine și domnii Scarlat Iriza și Mihai Weber. Este vorba de un proiect de modificare a Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, în sensul exceptării de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracția, prepararea și manipularea cărbunelui”, a precizat Cârciumaru pe Facebook.

Senator CarciumaruPotrivit acestuia, reglementarea ar ajuta nu numai CE Oltenia, ci și CE Hunedoara și CET Govora, companii care înregistrează costuri destul de mari pentru plata acestor certificate verzi. Costul certificatelor verzi, aferent consumului exploatărilor miniere, conduce la creșterea prețului de vânzare la toate cele trei societăți, iar consecința acestui lucru este diminuarea cotei lor de piață și implicit creșterea semnificativă a prețului energiei electrice la consumatorul final” a arătat senatorul.

scarlat iriza
sursa foto: igj.ro

„Urmare a acestor lucruri, alături de colegii mei, Mihai Weber și Scarlat Iriza, am depus deja în Parlament proiectul legislativ pentru modificarea Legii nr.220/2008 privind exceptarea de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracția, prepararea și manipularea cărbunelui.

  În anul 2016, efortul financiar al CE Oltenia pentru îndeplinirea obligației impuse de ANRE, de cumpărare a certificatelor verzi pentru consumul de energie electrică al exploatărilor miniere, a fost de peste 20 de milioane de lei, cu o pondere de 0,63% în costul unitar de 194,78 lei MWh, ceea ce, pentru o energie electrică netă fără autofurnizare de 11, 606 TWh, înseamnă aproximativ 1,77 lei/MWh influență în costul unitar.”, a mai precizat Florin Cârciumaru.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare