Premierul şi ministrul Apărării – prezenţi la ceremonia prilejuită de introducerea sub comandă națională a aeronavelor F-16 Fighting Falcon

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel  Leş, au fost prezenţi joi, alături de alte oficialităţi, la ceremonia prilejuită de introducerea în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare, prilej cu care au exprimat sprijinul Guvernului pentru procesul de modernizare al Armatei Române.

“Este o zi importantă pentru Forţele Aeriene Române care pot opera, de astăzi, pentru apărarea spațiului aerian național, cele mai performante aeronave de luptă din dotare, dar și pentru România, care a reușit să întărească în mod semnificativ capabilitățile noastre de apărare. Modernizarea Forțelor Aeriene a cunoscut rezultate importante în ultimii ani. Dotarea cu avioane avansate din punct de vedere tehnologic, care şi-au  demonstrat eficienţa în cadrul NATO și care permit abordarea unui spectru larg de misiuni contribuie la descurajarea oricăror intenții ostile ce pot proveni din această zonă geografică. Guvernul României va acorda tot sprijinul necesar pentru continuarea acestui proces de modernizare, esențial pentru consolidarea posturii de apărare a țării noastre și pentru creșterea profilului României ca furnizor de securitate”, a declarant premierul.

Viorica Dancila F16Amintind că celebrăm 15 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică, Viorica Dăncilă a subliniat că România dovedește încă o dată că își asumă cu responsabilitate poziția de partener serios și responsabil, un adevărat pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre.

“Atât la Bruxelles, cât și aici, în fața dumneavoastră, aș dori să subliniez că România va continua să rămână un partener de încredere, ferm angajat în consolidarea alianței transatlantice. Ne-am îndeplinit și vom continua să ne îndeplinim toate responsabilitățile ce ne revin ca partener NATO. Participăm activ la misiunile comune în teatrele de operații. Suntem deja în al treilea an de alocare a două procente din PIB pentru apărare, nivel pe care îl vom menține. Vom crește de la an la an alocările pentru apărarea națională, iar în centrul acestui angajament se află programele strategice de înzestrare, așa cum am prevăzut în Programul de Guvernare. Viziunea Guvernului României în acest domeniu este aceea ca o mare parte a investițiilor în tehnologia de apărare să se întoarcă în economia națională”, a spus prim-ministrul.

  • Totodată, şeful executivului a arătat că România are o oportunitate majoră ca, prin aceste investiții în domeniul tehnologiei înalte, să-și asigure un rol de hub regional în industria de apărare europeană.

“Guvernul susține prin toate pârghiile legale realizarea acestor investiții, care, pe lângă beneficiile economice și de securitate, vor pune în valoare expertiza pe care țara noastră o are în acest domeniu. Stimați militari, profesionalismul de care dați dovadă în îndeplinirea misiunilor contribuie substanțial la credibilitatea României în fața partenerilor strategici și, totodată, face ca armata să rămână una dintre instituțiile în care românii au cea mai mare încredere. Vă felicit pentru dedicarea și curajul de care dați dovadă, vă doresc, dumneavoastră și tuturor celor care activează în Aviația Militară a României, „cer senin” și misiuni de succes!”, a mai spus Viorica Dăncilă.

La rândul său, Gabriel Leş, a subliniat că astăzi se scrie o filă de istorie importantă pentru Forţele Aeriene Române.

Gabriel Les F 16„Putem spune că, prin misiunile pe care le va executa, începând de astăzi, Escadrila 53 Vânătoare, spaţiul aerian al României va fi şi mai bine apărat. Baza 86 Aeriană a renăscut odată cu decizia de găzduire aici a avioanelor F-16.

Acest loc putem spune că este punctul de restart pentru Forţele Aeriene ale României care acced în categoria aviaţiilor militare care zboară pe una dintre cele mai eficace aeronave de luptă din lume. Intrarea Aviaţiei Militare a României în Clubul F-16 nu este o simplă formulă retorică. Este un act politic şi strategic cu reverberaţii la nivelul întregii regiuni a Mării Negre”, a spus ministrul Apărării.

  • El a arătat că trecerea graduală de la MIG-ul 21 Lancer, care iese din uz în următorii ani, la aeronavele multirol F-16 are, pentru ţara noastră, o simbolistică aparte şi totodată reprezintă un pas semnificativ către aducerea capacităţilor naţionale de apărare la standardele NATO, asigurând Aviaţiei noastre Militare un nivel de interoperabilitate aliată extrem de avansat.

„Această primă escadrilă reprezintă doar un prim pas în materializarea capabilităţii majore avion multirol. Am transmis deja scrisori de cerere de informaţii către Belgia, Olanda, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Israel şi Grecia privind disponibilitatea de transfer ale unor avioane F-16 şi disponibilitatea de transfer pentru motoarele de tip F 100, iar la sfârşitul anului trecut am avut discuţii pentru continuarea demersurilor referitoare la o eventuală achiziţie de cinci avioane F-16 din Portugalia. Ne dorim să putem pune la dispoziţia piloţilor noştri aeronave noi, însă, dacă acest lucru nu va fi posibil, ne dorim foarte mult ca modernizarea aeronavelor care ar putea fi preluată să fie făcută în unităţi din industria românească de apărare. Prin începerea misiunilor de Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16, putem spune că programul strategic avion multirol aduce la maturitate prima etapă din implementarea sa”, a mai spus Leş.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare