Preşedinta Georgiei îndeamnă la reforme radicale înaintea legislativelor

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, proeuropeană, a lansat duminică un apel la reforme radicale înaintea alegerilor legislative cruciale, organizate pe fondul unei crize politice legate de o controversată lege „a influenţei străine”, căreia i s-a opus prin veto, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Georgia trebuie să „creeze o nouă realitate politică”, a spus ea în timpul unui discurs cu ocazia Zilei independenţei Georgiei, în faţa palatului prezidenţial.

Ea a îndemnat toate partidele politice pro-europene să se ralieze în spatele iniţiativei sale, într-un front unit al opoziţiei înainte de alegerile legislative din octombrie.

Şefa statului a criticat, totodată, mai multe legi adoptate de partidul de guvernământ, Visul georgian, „care sunt dăunătoare parcursului european al Georgiei”.

„Este vorba despre posibilitatea ca noi să deschidem cât mai curând posibil negocierile de aderare la UE”, a adăugat ea, înaintea unor alegeri cu o valoare de test pentru aspiraţiile europene ale locuitorilor acestei foste republici sovietice din Caucazul de Sud.

Mai multe partide de opoziţie au susţinut iniţiativa preşedintei Zurabişvili împotriva Visului georgian, acuzat că face Georgia să deraieze din calea spre aderarea la UE şi că readuce Tbilisi pe orbita Rusiei.

Partidul la putere controlează o largă majoritate în parlament şi ar urma să anuleze săptămâna viitoare vetoul preşedintei Zurabişvili asupra controversatului proiect de lege privind „influenţa străină”.

Georgia este oficial candidată la intrarea în Uniunea Europeană din decembrie 2023.

Dacă Visul georgian susţine oficial obiectivul înscris în Constituţie de aderare într-o zi la UE şi NATO, acest partid, aflat la putere din 2012, a sporit în ultimii ani măsurile apropiind ţara de Moscova.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare