- ”Așa cum Blocul Național Sindical vă informa în prima săptămână a lunii noiembrie a anului curent, în timp ce toate energiile și comunicarea erau centrate pe alegeri, Ministerul Finanțelor negocia cu Comisia Europeană un pachet de măsuri (reforme) fiscale. Pentru identificarea unor variante de lucru (scenarii) a fost angajată consultanța Băncii Mondiale care a propus Ministerului Finanțelor patru scenarii. (vezi documentul atașat denumit ,,scenarii BM”)
De aproximativ 24 ore, în spațiul public sunt vehiculate informații care vizează măsuri fiscale ce ar urma să intre în vigoare de anul următor. Romania s-a angajat față de Comisia Europeană că va finaliza aceste reforme în primul trimestru 2025 și le va implementa de la 01 aprilie 2025.
Varianta vehiculată în spațiul public și care pare să vină din Ministerul Finanțelor (ca SURSĂ) corespunde scenariului de reforma nr 4 din propunerile transmise de Banca Mondială Ministerului Finanțelor, cu o singură diferență: din reforma 4 au eliminat propunerea de cotă progresivă care însemna 3 tranșe de impozitare (de 10%, 20% și 25%) pe venituri și au mers pe ceea ce le place foarte mult tuturor partidelor politice, care negociau coaliția de guvernare și, anume, cota unică de 20%.
În rest, sunt păstrate toate celelalte propuneri ale Băncii Mondiale din reforma 4 și anume: eliminarea scutirilor la impozitul pe veniturile persoanelor fizice (it-iști, constructori, agricultori), eliminarea CAS pentru sănătate, cât și eliminarea deductibilității CAS.