Preşedintele chinez Xi Jinping: L-am invitat pe preşedintele Putin să vină în China anul acesta

Preşedintele chinez Xi Jinping a afişat marţi în Rusia, în a doua zi a vizitei sale de stat, ‘prioritatea’ pe care o acordă relaţiilor ‘strategice’ între Moscova şi Beijing, două ‘mari puteri’, declarând că l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin să efectueze o vizită în China în cursul acestui an, semn al legăturilor ce unesc cele două ţări pe fondul tensiunilor cu Occidentul, relatează AFP şi EFE.

Deplasarea sa la Moscova răspunde unei ‘logici istorice ‘ a spus Xi, căci ‘suntem cele mai mari puteri vecine şi parteneri strategici la toate nivelurile’, a adăugat el.

‘Ieri (luni), l-am invitat pe preşedintele Putin să vină în China anul acesta, într-un moment convenabil pentru el, căci China va găzdui anul acesta cel de-al treilea forum internaţional în cadrul Iniţiativei Belt and Road’ (fostul Drum al Mătăsii), a declarat Xi, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS, în cursul unei întâlniri cu premierul rus Mihail Mişustin.

‘Premierul Li Qiang va continua să acorde prioritate parteneriatului strategic global între China şi Rusia’, a subliniat preşedintele chinez în cursul acestei întâlniri cu şeful guvernului rus, în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Rusia, invitându-l de asemenea pe Mişustin să viziteze China „cât mai curând posibil”.

Xi a sosit la sediul guvernului rus, cunoscut sub numele de Casa Albă, înainte de a se deplasa la Kremlin pentru a se întâlni din nou cu Vladimir Putin şi cu delegaţiile celor doi lideri, notează EFE.

Xi şi Mişustin şi-au strâns mâna în semn de salut şi au pozat în faţa drapelelor Chinei şi Rusiei pentru fotografia de protocol.

Sursa: Agerpres

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare