Educația este plasată de către UNESCO în centrul misiunii sale de a stimula dezvoltarea durabilă și de a eradica sărăcia, motiv pentru care, începând cu anul 1994, ziua de 5 octombrie a fiecărui an marchează Ziua Mondială a Educației., transmite deputatul PSD, Mihai Weber, președintele Comisiei parlamentare UNESCO, într-o postare pe facebook.
Contextul pandemic nu a făcut deloc mai ușoară menirea pe care o are sistemul de învățământ, ba chiar dimpotrivă. Autoritățile centrale și locale au fost puse în fața unor provocări nemaiîntâlnite în ultimele decenii, în timp ce profesorii s-au văzut nevoiți să își reinventeze rolul pe care îl joacă în educarea generațiilor viitoare.
Responsabilitățile și presiunea care apasă, acum, pe umerii tuturor celor care își desfășoară activitatea în sistemul de învățământ sunt cu atât mai mari cu cât dreptul la educație are de suferit, nu de puține ori, de pe urma slăbiciunilor sistemului. O educație de calitate are nevoie nu doar de resurse materiale, ci și de cadre didactice calificate și motivate prin recunoașterea muncii pe care o depun, la adevărata ei valoare.”, mai spune Weber pe facebook.
”Iată de ce, dascălii, cei care au o responsabilitate crucială în asigurarea continuității învățării, în menținerea sănătății mentale și a stării de bine a elevilor lor, sunt cei cărora le mulțumim, asigurându-i de întreaga noastră prețuire.”, conchide parlamentarul social-democrat.