Președintele croat Zoran Milanovici a declarat că nu va permite personalului militar croat să participe la misiunea NATO de asistență și instruire în securitate pentru Ucraina (NSATU), deoarece ar putea avea „consecințe dăunătoare asupra intereselor naționale ale Croației”, scrie The European Conservative, conform r3media.ro.
Acest lucru îl pune pe Milanovici,în dezacord cu guvernul de centru-dreapta condus de HDZ, care deja hotărâse să se alăture altor aliați NATO în efortul care implică aproximativ 700 de militari. Misiunea are ca scop coordonarea livrărilor de arme și antrenarea soldaților ucraineni dintr-un singur cartier general de la Baza Aeriană Wiesbaden din Germania.
„În calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, nu voi permite participarea membrilor forțelor noastre armate la acest tip de misiune, care ar putea avea consecințe dăunătoare asupra intereselor naționale ale Croației, indiferent de faptul că guvernul anterior și-au asumat această obligație în numele țării, știind foarte bine că nu avea aprobarea mea și că, făcând acest lucru, au încălcat constituția”, a spus Milanovici,.
Președintele a subliniat că statul croat a susținut și va continua să fie alături de Ucraina în viitor, dar nu va permite desfășurarea personalului militar croat „atâta timp cât voi fi președintele și comandantul suprem al forțelor armate”. Milanovici, a subliniat că participarea la misiune, chiar dacă nu este vorba de o implicare directă pe teren în acest moment, este împotriva intereselor naționale ale țării și „amenință potențial toți oamenii săi”.
Desigur, remarcile au înfuriat guvernul care l acuzat pe Milanović că joacă un joc politic care „subminează postura internațională a Croației”. Potrivit premierului Andrej Plenkovici, mișcarea președintelui vine dintr-o „abordare politică care vizează răspândirea minciunilor” de potențial pericol acolo unde nu există. El a susținut că Ministerul Apărării trimite doar cinci ofițeri de armată să participe la misiunea NSATU din Germania.
Deși Milanovici, are ultimul cuvânt în calitate de șef al armatei, decizia sa poate fi totuși contestată și chiar anulată dacă guvernul solicită votul parlamentar și adună două treimi din parlamentari pentru a o susține. Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi mai ușor de spus decât de făcut, deoarece HDZ-ul guvernamental și toate partidele care îi susțin au doar o majoritate redusă de 78 de parlamentari în Parlamentul cu 151 de locuri.
Nu este prima dată când Milanovici,a cerut prudență în ceea ce privește Ucraina. El a criticat anterior poziția UE față de război ca fiind prea solicită și una care amenință o escaladare „devastatoare” și a spus că livrările nesfârșite de arme ale Occidentului nu vor ajuta Kievul să-și recapete controlul asupra teritoriilor sale ocupate, ci „vor prelungi doar războiul”.