Președintele Croației spune că Bulgaria și România nu au fost admise în Schengen pentru a proteja interesele financiare ale unor alte state: Poveștile despre statul de drept sunt povești frumoase

Președintele Croației, Zoran Milanovici, a declarat la Sofia că neadmiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen are motivații economice, care sunt ascunse în spatele argumentației de tip „valori europene”, scrie r3media.ro.

În timpul unei conferințe de presă ținută cu omologul său bulgar, Rumen Radev, Milanovici a spus că unele interese sunt vândute sunt forma unor „principii și valori”, dar în esență este vorba despre o „târguială”.

„Anumite interese se încearcă a fi vândute sub forma principiilor sau a valorilor, dar în esență este vorba doar de o târguială și nimic mai mult”, a spus liderul croat, adăugând că criteriile de admitere în spațiul Schengen sunt „pur politice”.

„În momentul în care Bulgaria și România intră în Schengen, conexiunea pe mare către Europa centrală via Salonic va fi mult mai aproape. Și asta înseamnă bani. E un interes financiar. Poveștile despre statul de drept sunt povești frumoase”, a explicat președintele Croației.

Președintele bulgar, Rumen Radev, a mulțumit Croației pentru poziția clară și susținerea arătată intrării Bulgariei în Schengen, adăugând că țara sa nu a fost primită din „motive politice învelite în povestea despre statul de drept”.

Reamintim că România și Bulgaria nu au fost admise la începutul lui Decembrie trecut, fiecare fiind obiectul dreptului de veto al unui alt stat: România a fost victima Austriei, în timp ce vecinii noștri au fost respinși de Olanda. Croația a fost singura țară admisă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare