Președintele din Panama promite închiderea unei mine de cupru

Preşedintele panamez Laurentino Cortizo, a promis marţi un proces ‘sigur şi ordonat’ de închidere a celei mai mari mine de cupru din America Centrală, la puţin timp după ce Curtea Supremă a declarat ‘neconstituţional’ contractul de concesiune încheiat cu compania minieră canadiană First Quantum Minerals (FQM), transmite AFP, arată Agerpres.

‘De îndată ce comunicarea oficială a hotărârii care declară neconstituţional contractul minier va fi primită, ea va fi imediat publicată în Jurnalul oficial, iar procesul de tranziţie va începe pentru o închidere ordonată şi sigură a minei’, a declarat Cortizo într-o alocuţiune televizată.

‘Având în vedere impactul asupra societăţii panameze al procesului de închidere’, fiecare decizie adoptată ‘trebuie să fie abordată în mod responsabil, incluziv şi participativ’, a adăugat preşedintele.

Contractul care reînnoia concesiunea celei mai mari mine de cupru din America Centrală a fost declarat ‘neconstituţional’ de către Curtea Supremă panameză marţi.

‘Am decis în unanimitate să declarăm neconstituţională în integralitatea sa legea 406’ care guvernează contractul dintre statul panamez şi compania canadiană First Quantum Minerals, a declarat preşedinta Curţii, Maria Eugenia Lopez, anunţând decizia luată după patru zile de deliberări de cei nouă membri.

Anunţul a fost urmat de celebrări în faţa tribunalului şi în mai multe regiuni ale ţării, iar manifestanţi au început să îndepărteze barajele rutiere ridicate de peste o lună.

Opozanţii contestau legalitatea contractului şi deplângeau impactul potenţial asupra mediului al acestei mine de suprafaţă, situată la 240 km de capitală.

‘Este o decizie transcendentală, nu doar pentru viitorul Panama, dar şi pentru apărarea noastră în faţa tribunalelor internaţionale’, a declarat pentru AFP ecologista Raisa Banfield. ‘Nicio companie străină nu poate veni aici să ne fluture în faţă milioanele sale şi să spună că, pentru că a investit, poate să facă ce vrea’, a adăugat ea.

Într-un comunicat, FQM a dat asigurări că a funcţionat ‘de la început (…) în transparenţă şi cu respectarea strictă a legislaţiei panameze’.

Manifestaţiile, cele mai ample din Panama de la căderea fostului dictator Manuel Antonio Noriega în 1989, însoţite de baraje rutiere, au cauzat, potrivit organizaţiilor profesionale, pierderi de peste 1,7 miliarde de dolari în agricultură, turism şi comerţ.

Mişcarea de protest a început la 20 octombrie, când parlamentul a aprobat contractul care autoriza FQM să exploateze pe o perioadă de încă 40 de ani (20 de ani cu opţiunea de prelungire pe încă 20) această mină situată în zona caraibiană a ţării.

Contractul, semnat în august între guvern şi FQM, înlocuia acordul de concesiune iniţial, declarat neconstituţional în 2017 pentru că fusese încheiat fără licitaţie sau consultare populară.

Duminică, guvernul a declarat că a informat FQM despre intenţia sa de a apela la arbitraj internaţional dacă noul contract va fi declarat neconstituţional, şi a dat asigurări că este ‘pregătit să apere interesele naţionale’.

FQM, care a investit peste 10 miliarde de dolari în proiect, scoate în evidenţă că mina generează 50.000 de locuri de muncă şi 5% din PIB al ţării, iar contractul prevede contribuţii anuale la stat de cel puţin 375 milioane de dolari, de zece ori mai mult decât acordul precedent din 1997.

Camera de Comerţ a adresat un apel la acceptarea hotărârii Curţii Supreme şi pregătirea consensuală şi tehnică a ‘închiderii ordonate’ a minei, care din 2019 produce în jur de 300.000 de tone de cupru pe an, reprezentând 75% din exporturile panameze.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare