Preşedintele egiptean şi alţi lideri arabi, aşteptaţi în China săptămâna aceasta

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi conducătorii Emiratelor Arabe Unite, Bahreinului şi Tunisiei vor merge în China săptămâna aceasta, a anunţat luni Ministerul de Externe de la Beijing, notează AFP, transmite Agerpres.

Între 28 mai şi 1 iunie, liderii „vor efectua vizite de stat în China şi vor participa la ceremonia de deschidere a celei de-a zecea conferinţe ministeriale a Forumului de cooperare China-statele arabe”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

Delegaţia îi va include pe regele Bahreinului Hamad bin Isa Al Khalifa, preşedintele tunisian Kais Saied şi pe preşedintele Emiratelor Arabe Unite şeic Mohammed bin Zayed al-Nahyan.

Această întâlnire intervine într-un moment în care China încearcă să se poziţioneze ca mediator în conflictul dintre Hamas şi Israel.

China a susţinut întotdeauna cauza palestiniană şi o soluţie cu două state în conflictul israeliano-palestinian.

Preşedintele chinez Xi Jinping a lansat un apel la o „conferinţă internaţională de pace” pentru a rezolva conflictul.

În noiembrie, Beijingul a găzduit o întâlnire a miniştrilor de externe ai Autorităţii Palestiniene, Indoneziei, Egiptului, Arabiei Saudite şi Iordaniei pentru discuţii vizând o „dezescaladare” a actualului conflict israeliano-palestinian.

Războiul din Fâşia Gaza a început la 7 octombrie, în urma unui atac pe teritoriul israelian al unor comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

În acea zi, 252 de persoane au fost luate ostatice pe teritoriul palestinian. După un armistiţiu în noiembrie care a dus la eliberarea a aproximativ o sută dintre ele, 121 de ostatici sunt încă reţinuţi în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei.

Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă devastatoare în teritoriul palestinian, care a făcut cel puţin 35.984 morţi, în principal civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernării Hamas.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare