Președintele Klaus Iohannis a condamnat statul român pentru pogromul de la Iași, eveniment tragic care a avut loc în 1941 și în care și-au pierdut viața cetățeni de etnie evreiască, scrie r3media.ro.
În mesajul trimis cu ocazia comemorării evenimentului, președintele Iohannis a spus că vina pentru această tragedie aparține autorităților române ale vremii, în speță Guvernului Ion Antonescu.
„În iunie 1941, Iașul a devenit un loc al groazei și al terorii, unde s-au desfășurat orori de neimaginat, coordonate de autoritățile române împotriva propriilor cetățeni. La acea vreme, Guvernul condus de Ion Antonescu a luat o decizie care urma să aibă consecințe catastrofale nu doar asupra comunității ieșene, ci și asupra întregii Românii.
Acte de o violență nemaiîntâlnită au fost dezlănțuite asupra evreilor din Iași. Scoși în stradă din propriile case, jefuiți, bătuți cu barbarie, sufocați și împușcați, fără urme de remușcare, de către militarii români și chiar de unii civili, mii de evrei și-au pierdut viețile în cele mai crunte moduri posibile.
Totodată, „Trenurile morții” rămân un capitol sumbru al istoriei noastre, care a lăsat răni adânci în conștiința națională, cutremurându-ne și astăzi.
Mărturiile șocante ale supraviețuitorilor demonstrează profunzimea și atrocitatea crimelor la care au fost supuși evreii ieșeni.
Acele momente sângeroase nu reprezintă doar o amintire sumbră, ci și un prilej de reflecție asupra a ceea ce putem face în prezent, astfel încât asemenea evenimente să nu mai aibă loc niciodată. Avem datoria să nu uităm victimele acestor tragedii, să nu-i uităm pe cei ale căror vieți au fost curmate în mod brutal și nedrept în propriile case, în curtea Chesturii, pe străzile Iașului și în vagoanele trenurilor. Suntem în egală măsură responsabili și față de generațiile tinere, pentru a le transmite lecțiile dureroase din istoria poporului român și a le învăța despre consecințele tragice, criminale, ale urii, ale rasismului, ale xenofobiei și antisemitismului”, a transmis Iohannis.
În mod curios, el a legat pogromul de la Iași de…știrile false.
„Cunoașterea adevărului istoric ne îndeamnă să acționăm pentru a sancționa cu celeritate atitudinile și comportamentele care pun în prezent sub semnul întrebării valorile umaniste şi drepturile fundamentale ale omului.
Rămân ferm angajat în consolidarea unei societăți ghidate de compasiune, care respinge ura, stereotipurile și discriminările de orice fel, și îndemn autoritățile și instituțiile responsabile să lupte împotriva manipulării trecutului și împotriva extremismului.
Aceste pericole și riscurile pe care știrile false le au asupra parcursului nostru democratic ne îndeamnă să rămânem vigilenți și pregătiți pentru a le combate, apărând drepturile omului, valorile euroatlantice și securitatea noastră!
Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!”, a concluzionat președintele României.
Culpabilizarea României pentru pogromul de la Iași a fost o constantă după 1990, deși documentele de arhivă susțin altceva. În 1959, Guvernul Germaniei de Vest își asuma public răspunderea pentru evenimentele de la Iași.
„Guvernul Germaniei de Vest acceptă să plătească compensaţia către familiile şi persoanele ucise de Nazişti în timpul pogromului din Iaşi, România, în iunie, 1941, au dezvăluit surse ale Ministerului de Finanţe.
Acordul acoperă, de asemenea, plata unei compensaţii către moştenitorii evreilor ucişi în trenurile morţii din lagărele din Iaşi. Cu toate acestea, autorităţile din Bonn au declarat că refuză să-şi asume responsabilitatea pentru toate cazurile de persecuţie a evreilor în timpul ocupaţiei naziste a României“, suna anunțul de-atunci.
De altfel, zona Iașiului se afla sub aria de răspundere a Corpul 11 armată german, care avea „guverna” zona respectivă, în urma acordului cu România. Autoritatea germană a fost atât de extinsă, încât România nu avea dreptul să ancheteze pe soldații sau cetățenii germani din acel perimetru, ci doar pe români. Statul român a condamnat câteva sute de persoane pentru participare la pogrom, în 1948.
De-altfel, în arhivele CNSAS există doar documente care arată responsabilitatea Germaniei, dar au fost puse pe seama „regimului național-comunist” al României de după 1964, deși ocupanții sovietici ar fi avut tot interesul să culpabilizeze masiv regimul Antonescu, „dușmanul politic”.
Culpabilizarea României a început după mai bine de 45 de ani de la eveniment, mai ales prin opera istoricului Jean Ancel. Totul a culminat cu asumarea crimelor prin adoptarea Raportului Finala asupra holocaustului din România, în 2004.
Până și istoricul Adrian Cioflâncă, despre care se poate spune orice numai că ar fi naționalist, scrie negru pe alb că: „ (din documentele germane) se înțelege însă destul de clar că germanii au participat la arestarea și maltratarea evreilor din Iași”.
Cioflâncă, director al Centrului de Istorie a Evreilor, scrie că : „Comandanții militari germani au participat, de asemenea, la câteva decizii care au dus la moartea în masă a evreilor”.
Cu toate acestea, el spune că principala vină aparține autorităților române. În condițiile în care documentele privind colaborarea româno-germană din perioada septembrie 1940-august 1944, arată că autoritățile române – cel puțin pe linie militară – erau complet subordonate celor germane, acum se spune că de fapt, în cazul pogromului de la Iași, era invers.
De reținut că Iașiul era atunci o zonă „din spatele frontului de război”, care începuse cu o săptămână înainte, pe 22 iunie 1941. În condițiile în care Germania a stabilit data începerii războiului din Răsărit, putea fi lăsată o zonă atât de importantă în voia autorităților române?
Cu toate aceste semne de întrebare, președintele Klaus Iohannis a ales să nu spună nimic despre participarea Germaniei la crime, națiunea al cărei etnie o reprezintă, alegând să vorbească numai despre vinovăția românilor, care fără îndoială, a existat.