Preşedintele iranian Massoud Pezeshkian a exprimat îndoieli cu privire la pertinenţa unei noi legi ce înăspreşte sancţiunile împotriva femeilor care nu poartă văl, text care stârneşte controverse la doi ani după moartea tinerei Mahsa Amini în custodia autorităţilor, relatează AFP, citată de Agerpres.
De la revoluţia islamică din 1979, femeilor din Iran li se cere să-şi acopere părul când se află în locuri publice. Tot mai multe dintre ele apar însă fără văl pe străzi, după mişcarea de contestare declanşată de moartea în detenţie, în septembrie 2022, a Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani de etnie kurdă, arestată pentru încălcarea strictului cod vestimentar aflat în vigoare în ţară.
O nouă lege aprobată de parlament prevede sancţiuni şi mai dure împotriva celor care nu respectă aceste prevederi. Totuşi, textul mai trebuie să obţină semnătura preşedintelui iranian, pe 13 decembrie, pentru a intra oficial în vigoare.
„În calitate de persoană responsabilă pentru promulgarea acestei legi, am multe rezerve în privinţa ei”, a spus Massoud Pezeshkian, într-un interviu luni seara la televiziunea de stat.
Legea intitulată „hijab şi castitate” prevede amenzi – care ar putea reprezenta până la 20 de luni de salariu mediu, în cazul recidivei – pentru femeile care apar purtând vălul în mod necorespunzător sau fără văl în public sau pe reţelele de socializare, conform principalelor prevederi ale textului publicate în presă. Textul nu a fost publicat oficial.
Amenzile trebuie plătite în termen de zece zile, în caz contrar contravenientele putând fi supuse unei interdicţii de părăsire a teritoriului şi private de anumite servicii publice, inclusiv eliberarea unui permis de conducere.
Din cauza acestei legi, „riscăm să stricăm multe lucruri” în societate, a afirmat preşedintele iranian, care şi-a preluat mandatul în iulie şi conduce şi guvernul din Iran.
„Nu trebuie să facem nimic care ar putea să nemulţumească ţara”, a insistat el.
Pezeshkian a promis în timpul campaniei sale să retragă de pe străzi poliţia moravurilor, o unitate responsabilă cu monitorizarea purtării voalului.
Aflată la originea arestării lui Amini, această unitate a dispărut de pe străzi după începutul manifestaţiilor din septembrie 2022, dar nu a fost niciodată desfiinţată oficial de autorităţi.
Massoud Pezeshkian, pe atunci deputat, a criticat dur poliţia pentru decesul tinerei.
sursa – AGERPRES