Președintele Klaus Iohannis l-a primit pe Faisal Akef Al-Fayez, Președintele Senatului Iordanian

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marți, 23 mai a.c., pe Președintele Senatului Regatului Hașemit al Iordaniei, domnul Faisal Akef Al-Fayez, aflat în vizită oficială în România.

În cadrul discuției, cei doi înalți oficiali au reconfirmat stadiul excelent al relațiilor bilaterale, stabilite acum 52 de ani, și dorința consolidării acestora pe toate palierele relevante, astfel încât să fie atins obiectivul unui parteneriat special și privilegiat între cele două țări. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat invitația adresată Majestății Sale Regele Abdullah al II-lea de a efectua o vizită în România.

Președintele României și Președintele Senatului Regatului Hașemit al Iordaniei au subliniat importanța dinamizării raporturilor economice – comerciale și investiționale – între cele două state, precum și dezvoltarea relațiilor culturale și sociale, care sunt potențate de numărul mare al cetățenilor iordanieni care au studiat în România și de comunitatea de români din Iordania.

Întâlnirea a prilejuit și un amplu schimb de vederi asupra celor mai stringente puncte de pe agenda regională, precum Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, criza din Siria, Irak, fluxurile de migranţi și amenințarea teroristă. Partea iordaniană a evidențiat că în prezent găzduiește 1,3 milioane de refugiați sirieni, fapt ce afectează situația internă din Iordania și pune presiune pe resursele limitate existente. Totodată, Președintele Faisal Akef Al-Fayez a solicitat o implicare mai sporită a comunității internaționale, în special a Uniunii Europene, pentru sprijinirea Iordaniei.

   Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că România apreciază rolul deosebit de important pe care Iordania îl are pentru stabilitatea Orientului Mijlociu și a subliniat că menținerea Regatului Hașemit ca pol de echilibru în Orientul Mijlociu și ca model de urmat pe plan regional este esențială.

Președintele României a remarcat eforturile Iordaniei în promovarea politicilor pro-europene și pro-atlantice active, autoritățile de la Amman reușind să mențină abordări echilibrate la nivel regional, chiar și pe fondul acutizării crizelor din Orientul Mijlociu. Președintele Klaus Iohannis a arătat, în același timp, deschiderea țării noastre pentru a participa la formate de sprijin pentru Iordania și că va menține în atenție mesajul părții iordaniene și la nivelul UE, în ceea ce privește implicarea europeană pentru susținerea eforturilor Iordaniei în privința refugiaților din Siria.

De asemenea, Președintele României a reiterat poziția cunoscută a țării noastre privind necesitatea unor progrese în dosarul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.

ecopolitic.ro/sursa : Administrația prezidențială

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare