Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova spune că reconstrucţia Ucrainei trebuie să reprezinte o prioritate la nivel global

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat miercuri, în conferinţa de la Sinaia, că reconstrucţia Ucrainei trebuie să reprezinte o prioritate la nivel global.

„Reconstrucţia Ucrainei este un subiect cu prioritate nu doar pentru Europa, pentru întreaga lume. Partea bună a civilizaţiei umane, care se opune şi nu este de acord cu ambiţiile imperialiste ale Federaţiei Ruse. Şi cine dacă nu Ucraina, din păcate şi Republica Moldova indirect, cunoaşte ce reprezintă aceste ambiţii şi cât de periculoase pot fi, nu doar pentru vecini, dar şi pentru întreaga Europă”, a declarat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, la conferinţa internaţională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată la Sinaia.

El a arătat că prioritare rămân atât sprijinul pentru reconstrucţia Ucrainei, care poate aduce anumite oportunităţi, cât şi continuarea ajutorării refugiaţilor din această ţară.

„Suntem obligaţi să privim şi prin prisma, sau în primul rând prin prisma oportunităţilor această tragedie care are loc în estul Europei, această invazie, acest război nedrept provocat de Federaţia Rusă împotriva prietenilor noştri ucraineni. Iar Republica Moldova şi România sunt nu doar ţări vecine, sunt ţări cu cea mai mare şi mai lungă frontieră cu Ucraina. Ceea ce am făcut noi şi o vom face în continuare, dezinteresat, este să deschidem casele noastre către refugiaţii ucraineni”, a mai spus Igor Grosu.

Oficiali din ţară şi străinătate, experţi independenţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, academic şi ai corpului diplomatic, participă, miercuri şi joi, la conferinţa internaţională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată de New Strategy Center la Sinaia.

Potrivit organizatorilor, conferinţa de la Sinaia abordează subiecte de maximă importanţă pentru procesul de reconstrucţie a Ucrainei, precum rolul Dunării, provocările pentru libertatea de navigaţie, securitatea energetică, potenţialul energiei verzi, securitatea alimentară, domeniul telecomunicaţiilor şi cel cyber, infrastructura critică, domeniul sănătăţii, provocările pentru sectorul privat în procesul de reconstrucţie, conectivitatea dintre România, Republica Moldova şi Ucraina sau rolul SUA în regiunea Mării Negre.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare