Președintele Poloniei: Ucraina se comportă ca o persoană care se îneacă și își trage după ea salvatorul

Ucraina ar trebui să-și amintească că primește ajutor din partea Poloniei, a declarat marți președintele polonez, pe fondul unei dispute tot mai adânci între țări cu privire la importurile agricole, potrivit Reuters, scrie r3media.ro.

În timp ce Polonia rămâne un susținător ferm al Ucrainei în fața invaziei ruse, cele două țări au fost în contradicție cu privire la recenta prelungire din partea Poloniei a interdicției privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varșovia spune că este necesară pentru a proteja fermierii polonezi.

„Ar fi bine ca Ucraina să-și amintească că primește ajutor de la noi și că suntem și o țară de tranzit către Ucraina”, a declarat Andrzej Duda reporterilor la New York, în urma unui discurs ținut în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri restricții la importurile din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția de vânzare către cei cinci vecini ai Ucrainei la UE, care includ și România și Bulgaria. Interdicția a fost introdusă după ce țările au văzut un avalanș de importuri ieftine din Ucraina, în timp ce aceasta se lupta să livreze cereale mai departe.

În timp ce Ucraina a făcut apel marți pentru un „dialog constructiv”, un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Comerțului a confirmat că Kievul a făcut primul pas într-o dispută comercială depunând o plângere la organismul comercial mondial.

Duda a spus că dacă Ucraina ar depune plângerea, Polonia va explica situația în fața tribunalului.

El a subliniat că interdicția se  referă doar la importuri, nu la tranzitul cerealelor ucrainene.

“Există cercuri de afaceri care au interese în Ucraina și ar dori să vândă cereale cât mai repede cu putință la cel mai mic cost posibil. Trebuie să ne apărăm împotriva acestora”, a spus Duda.

„Aș compara cu o persoană care se îneacă… O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă pentru că te poate trage în adâncuri…Pur și simplu își poate îneca salvatorul”, a precizat președintele polonez.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare