Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat, marţi, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul „Snagov-Băneasa”, în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă.
Decizia nu este definitivă.
Procurorii DNA au susţinut, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.
La ultimul termen de judecată, procurorii DNA au cerut o pedeapsă de trei de închisoare cu executare pentru Călin Popescu-Tăriceanu, argumentând că acesta a făcut „totală abstracţie” de faptul că acuzaţiile sunt probate temeinic, şi totodată într-un „act de totală aroganţă” a venit cu tot felul de probe sau justificări pentru menţinerea propriei versiuni a relatărilor.
Avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu le-a cerut judecătorilor să excludă procesele-verbale emise în baza mandatelor pe siguranţă naţională din perioada 2008 – 2014, precizând că nu au nicio relevanţă, niciun fundament’.
Ponta se bucură de achitarea lui Tăriceanu
Fostul premier Victor Ponta, achitat şi el recent de DNA, a anunţat pe Facbook că se bucură foarte mult pentru decizia de achitare pronunţată în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu.
„Am crezut în nevinovăţia sa şi am susţinut acest lucru ca martor în faţa procurorului de caz şi în faţa judecătorilor ICCJ. Salut faptul că avem judecători care rezistă la orice presiune din afara sălii de judecată şi se supun doar legii şi propriei convingeri. Mă întreb, însă, ce se întâmplă cu cei care acuză fără probe şi care să ştie prevederile penale? Nimic? Asta nu este normal într-un stat de drept”, a precizat co-preşedintele Pro Romania.