Președintele Senatului, Nicolae Ciucă: În ultima perioadă am ajuns de mai multe ori la Chișinău și, de fiecare dată, ne-am simțit ca acasă

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă a declarat miercuri în vizita oficială în Republica Moldova, că în ultima perioadă a ajuns de mai multe ori la Chișinău și, de fiecare dată, s-au simțit ca acasă.

Discursul susținut de Președintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă, președintele Partidului Național Liberal

Chișinău, 21 iunie 2023

”Bună ziua, doamnelor și domnilor!

Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, dragi cetățeni ai României!

 

Mă bucur foarte mult să am această oportunitate, să revin în Republica Moldova, în prima vizită oficială, după preluarea mandatului de Președinte al Senatului României.

 

Am venit împreună cu premierul României, domnul Marcel Ciolacu. Am avut o întâlnire cu doamna președinte Sandu, în deschiderea vizitei oficiale. A fost, apoi, întâlnirea pe care am avut-o aici, la Parlamentul Republicii Moldova, împreună cu domnul Președinte Igor Grosu și cu echipa domniei sale.

 

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că, prin această vizită, nu am urmărit altceva decât să transmitem mesajul de continuitate și de asigurare a coerenței sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană.

 

Trebuie să recunosc, domnule președinte, în ultima perioadă am ajuns de mai multe ori la Chișinău și, de fiecare dată, ne-am simțit ca acasă. Este clar că decizia dumneavoastră de a vă integra în Uniunea Europeană, nu face altceva decât să consolideze această voință și această trăire de intrare în familia, în casa Uniunii Europene.

 

Eu cred că este foarte important să explicăm pentru toată lumea, pentru a înțelege beneficiile de țară membră a Uniunii Europene și pot să dau câteva exemple, din perspectiva și experiența României, ca țară cu drepturi depline începând din anul 2007. În toată această perioadă de timp România a beneficiat de sprijin financiar constând în aproximativ 54 de miliarde de euro. Vă pot spune că anul trecut am reușit să avem o creștere economică și să depășim aceste crize suprapuse și succesive, reușind un grad de absorbție de aproximativ 11,3 miliarde de euro din fonduri europene.

 

Pentru că știm care sunt problemele create de tranzitul cerealelor din Ucraina, pentru a asigura exportul și toate problemele create de impactul asupra prețurilor în piață de această prezență a cerealelor din Ucraina, s-a reușit ca prin măsuri, la nivelul Comisiei Europene și la nivel guvernamental să se asigure o stabilitate și să se ia măsuri, astfel încât fermierii din țările de graniță să nu sufere de aceste afecte.

 

De ce vă spun chestiunea aceasta? Pe o analiză simplu, anual, în România, sprijin din fonduri europene pentru agricultorii români se ridiciă la aproximativ 2,2 miliarde de euro. Sunt 2 miliarde plăți directe și 900 de milioane sunt plăți care se duc în investiții în agricultură. Acestea sunt doar câteva elemente simple, care pot să fie înțelese în ceea ce privește apartenența la Uniunea Europeană.

 

Putem să discutăm și despre apartenența la NATO, sunt elemente de securitate pe care o astfel de organizație, asigură și, în proximitatea războiului din Ucraina, cetățenii au nevoie să se simtă protejați, să simtă că există structuri și instrumenente prin care se poate asigura siguranța și securitatea deplină, ca viața să meargă înainte, să avem investiții, să putem să avem dezvoltare economică și să putem să sperăm la o viață mai bună.

 

Sigur, țara noastră a făcut toate demersurile și împreună cu domnul Președinte, împreună cu Guvernul Republicii Moldova au fost luate o serie întreagă de măsuri pentru a putea sprijinii, din punct de vedere tehnic, în elaborarea tuturor celor necesare pentru îndeplinirea cerințelor europene și, în momentul de față, așa cum bine știți, există și partea aceasta de contribuție directă prin care țara noastră s-a angajat cu tehnicieni cu experință pentru a răspunde la cele 9 recomandări ale Comisiei Europene. Urmează, în perioadă următoare, să aibă loc evaluare. Sperăm într-o evaluare pozitiză. Din toamnă, Comisia să transmită propria evaluare și recomandări, astfel încât, din luna decembrie să existe o decizie politică la nivelul Consiliului pentru deschiderea procesului de negociere.

 

Este absolut necesar ca Republica Moldova să beneficieze de această decizie pentru că, practic, nu reprezintă nimic altceva decât intrarea pe o coerență a procesului de aderare.

 

În relațiile bilaterale am discutat cu și cu doamna președinte și cu domnul președinte și se discută, sunt convins, și la nivelul Guvernului între cei doi premieri, toate elementele de abordare tehnică pe domeniile de specificitate, astfel încât să putem să asigurăm sporirea interconectării în domeniul energetic, în domeniul infrastructurii, în domeniul economic.

 

Am discutat despre Forumul inițiativei celor 3 Mări, care urmează să aibă loc la București, în luna septembrie. Invitația este adresată și, în marja acestui forum, are loc o întâlnire a mediului de afaceri. O întâlnire în cadrul căreia sunt convins că, prin demersurile noastre și prin prezentarea clară a oportunităților pe care Republica Moldova le are să atragă un număr cât mai mare de investitorii.

 

De altfel, noi ne-am angajat ca în perioada următoare să discutăm și să asigurăm garanții investitorilor deja prezenți în România, pentru o extensie în Republica Moldova. Este nevoie de această creștere economică a republicii Moldova pentru a putea să se alinieze în toate demersurile tehnice pe care deja le-a făcut în procesul de aderare. Este absolut nevoie de creștere economică și de asigurarea unei trend pozitiv în dezvoltarea economică.

 

Republica Moldova ca și România are potențial. Există oportunități, așa cum am spus, ele trebuie doar prezentate și garantate printr-o stabilitate politică și printr-o predictibilitate și o perspectivă a mediului de afaceri, astfel încât să poată să investească.

 

Am avut, de asemenea, discuții pe domeniul legislativ, l-am asigurat pe domnul președinte că vom face tot ceea ce este necesar astfel încât experiența pe care noi am acumulat-o în această perioadă, de adaptare a legislației României la standardele europene, să fie completată cu cea de ultimă perioadă, prin care ne-am asumat reforme prin PNRR și finanțare de la nivelul Uniunii Europene, astfel încât prin aceste noi standarde din legislația românească să asigurăm un transfer către legislativul din Republica Moldova. Iar la aceasta, i-am prezentat domnului președinte oportunitatea unei complementarități cu ceea ce înseamnă modificarea și adaptarea legislativă din țara noastră, cerută de standardele procesului de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare economică, OCDE.

 

Ca atare, toate aceste chestiuni sunt cât se poate de benefice și avem deschiderea necesară să le punem la dispoziția Legislativului din Republica Moldova.

 

Sunt deja, cum a precizat și domnul președinte, activități comune prin care Comisiile de specialitate lucrează împreună și la Chișinău și la București și în felul acesta transferul de expertiză este facilitat.

 

În plus, orice activitate care ține de diplomația parlamentară, am asumat-o, o asumăm în continuare și vom sprijini Republica Moldova pe liniile acestea principale, pe obiectivele principale, astfel încât să se îndeplinească. Este un vis, un vis frumos dar care va deveni realitate cât de curând și eu sper foarte mult ca prin măsurile, prin sprijinul care s-a acoradat, tot ceea ce Republica Moldova a documentat la Comisie să ducă la o decizie pozitivă pentru deschiderea negocierilor în procesul de aderare.

 

Domnule președinte, încă o dată, vă mulțumesc și vă dorim succes!”.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare