Preşedintele în exerciţiu al Ungariei, Janos Ader, a abordat problema poluării cu plastic a râului Tisa, care curge în Ungaria venind din Ucraina şi România, în podcastul său „Planeta albastră” difuzat luni, transmite MTI, notează Agerpres.
Ader a notat că, dacă în 1967 pe plan global se produceau 2 milioane de tone de plastic, în prezent această cifră a crescut de 200 de ori, ajungând la 400 de milioane de tone.
„Astăzi, în fiecare secundă sunt produse 20.000 de recipiente PET şi se aruncă în oceane o cantitate de deşeuri de plastic suficientă cât să umple un utilaj de gunoi”, a subliniat preşedintele ungar, menţionând că doar 10% din deşeurile din plastic ajung să fie reciclate.
Pe râul Tisa, în estul Ungariei, poluarea cu plastic a devenit o problemă gravă în 2014, în apele sale ajungând în orele de vârf până la 500 de sticle de plastic pe minut, majoritatea provenite din ţările vecine, a spus Ader.
Gazda podcastului, Gergely Hanko, director executiv al Asociaţiei ungare a societăţilor de servicii ecologice, a amintit în emisiune de programul „Paharul de plastic” lansat de asociaţie, sub forma unei competiţii de colectare a deşeurilor pe râu şi în jurul său în care echipele participante monitorizează poluarea şi marchează pe o hartă punctele cele mai poluate. Până acum au fost stabilite peste 2400 de astfel de puncte.
sursa – AGERPRES