Prim-ministrul Australiei cere să se pună capăt detenţiei lui Julian Assange

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a cerut marţi să se pună capăt detenţiei lui Julian Assange, după autorizarea unui nou recurs împotriva extrădării în SUA a fondatorului WikiLeaks, informează AFP, citată de Agerpres.

Înalta Curte britanică l-a autorizat pe Assange să înainteze recurs împotriva extrădării sale, perturbând astfel eforturile Washingtonului de a-l judeca pe australianul de 52 de ani acuzat de divulgarea unor secrete militare americane.

În urma acestei decizii, prim-ministrul australian şi-a reiterat îndemnurile la încetarea urmăririlor penale împotriva lui Assange, declarând că „nu e nimic de câştigat” de pe urma încarcerării lui.

„Continuăm să lucrăm foarte strâns pentru a ajunge la acest rezultat”, a declarat Albanese în faţa unor jurnalişti, apreciind că „este de ajuns”.

Assange va fi autorizat să facă apel pentru a şti dacă va beneficia de apărarea libertăţii de exprimare în calitate de străin în sistemul juridic american.

Guvernul britanic a aprobat extrădarea lui Assange în iunie 2022.

El este deţinut la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra din aprilie 2019, după ce a stat şapte ani refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra.

Albanese declarase la începutul anului că judecarea lui Assange „nu poate continua la infinit”.

Autorităţile americane vor să-l judece pe Assange pentru că a divulgat secrete militare americane cu privire la războaiele din Irak şi din Afganistan.

El este acuzat că, începând din 2010, a publicat 700.000 de documente confidenţiale asupra activităţilor militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan, şi riscă în SUA până la 175 de ani de închisoare.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare