Prim-ministrul din Papua Noua Guinee despre unchiul lui Joe Biden devorat de canibali: „Moment de confuzie”

Prim-ministrul statului insular Papua Noua-Guinee a minimizat afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden care sugerau că unchiul său a fost devorat de canibali în această ţară, văzând respectivele declaraţii „un moment de confuzie” al liderului de la Casa Albă, au transmis luni mai multe media, informează AFP, scrie Agerpres.

„Există uneori momente de confuzie”, a declarat James Marape, subliniind totodată că relaţiile dintre cele două ţări sunt mai puternice decât un simplu „moment de rătăcire”.

„L-am întâlnit de patru ori şi el a avut întotdeauna sentimente călduroase pentru Papua Noua Guinee”, a subliniat Marape, precizând că Biden „nu a vorbit niciodată despre Papua Noua Guinee ca să evoce canibali”.

Săptămâna trecută, Joe Biden a provocat uimire după ce a împărtăşit o poveste de familie, cea a unchiului său Ambrose Finnegan, ucis în Noua Guinee în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Preşedintele american a afirmat că trupul unchiului său nu a fost găsit niciodată „pentru că erau mulţi canibali” în acea regiune.

Documente militare oficiale arată însă că Ambrose Finnegan a murit în acelaşi timp cu alţi doi militari, în prăbuşirea avionului lor în Oceanul Pacific, din cauze necunoscute. Un al patrulea pasager a fost salvat, însă ceilalţi trei nu au fost niciodată găsiţi.

În istorie, cazuri de canibalism au fost documentate la un mic număr de triburi în regiuni izolate din Papua Noua Guinee. Aceasta face ca ţară să fie obiectul unor clişee pe cât de desuete, pe atât de tenace, de care ea încearcă de decenii să se debaraseze.

Apreciind că „există valori mult mai profunde în relaţia noastră decât o declaraţie, un cuvânt, un titlu cu litere mari”, Marape l-a îndemnat pe Biden să se concentreze mai degrabă pe eliminarea muniţiilor neexplodate, moştenite din Al Doilea Război Mondial, care mai sunt încă în acest arhipelag.

„Îl îndemn pe preşedintele Biden să facă în aşa fel încât Casa Albă să se aplece asupra curăţării acestor vestigii (…), pentru ca adevărul asupra militarilor dispăruţi, precum Ambrose Finnegan, să poată fi restabilit”, a scris prim-ministrul Marape într-un comunicat dat publicităţii duminică.

În timpul unei operaţiuni de deminare întreprinse în 2014 pe insula Bougainville de către trupe australiene şi americane, au fost distruse 16 tone de muniţii de război.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare