Prim-ministrul Narendra Modi şi-a depus oficial candidatura pentru un mandat de deputat

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, şi-a înregistrat oficial candidatura pentru un mandat de deputat marţi, la Varanasi, în aplauzele unei mulţimi de susţinători, în cadrul alegerilor generale indiene care se vor derula până pe 1 iunie, informează AFP, conform Agerpres.

Sute de susţinători adunaţi în faţa tribunalului local unde Modi a depus documentele pentru candidatura sa, l-au ovaţionat la ieşirea din clădire, potrivit unor imagini televizate retransmise în direct.

În total, 968 de milioane de indieni sunt chemaţi să-i aleagă pe cei 543 de membri ai camerei inferioare a Parlamentului, adică mai mulţi decât populaţia totală a SUA, UE şi Rusiei la un loc.

Alegătorii din India au început să meargă la urne încă din 19 aprilie, într-un scrutin masiv care va dura mai mult de o lună, fiind în joc mandate în camera inferioară a parlamentului indian şi un nou mandat pentru premierul indian Narendra Modi.

Narendra Modi, liderul partidului naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP) este încă foarte popular după două mandate în timpul cărora India şi-a sporit influenţa diplomatică şi greutatea economică.

El a oferit BJP două victorii zdrobitoare, în 2014 şi 2019, mizând pe fibra religioasă a electoratului hindus.

Prim-ministrul candidează la Varanasi, fostul Benares, oraş sacru al hinduismului, în statul Uttar Pradesh, care va vota abia în a şaptea şi ultima fază a scrutinului, pe 1 iunie.

Principalul lider al opoziţiei indiene Rahul Gandhi, în vârstă de 53 de ani, din partea Partidului Congresului (principalul partid de opoziţie), luptă pentru a-şi păstra mandatul în Wayanad, statul Kerala, fieful opoziţiei.

Opoziţia şi apărătorii drepturilor omului denunţă un regres al democraţiei şi îl acuză pe Modi că îi favorizează pe hinduşi, majoritari în India, în detrimentul unor importante minorităţi, printre care cei 210 milioane de indieni musulmani, îngrijoraţi pentru viitorul lor.

La rândul său, Modi a acuzat Partidul Congresului că vrea să distribuie „bogăţia naţională” unor „infiltraţi”, „celor care au mai mulţi copii”, aluzie la comunitatea musulmană.

Indignată, opoziţia a sesizat autorităţile electorale care însă nu l-au sancţionat pe premier, aceasta chiar dacă, potrivit Constituţiei, India este o ţară laică, iar codul său electoral interzice orice campanie fondată pe „sentimente comunitare”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare