Viorica Dăncilă se află într-o vizită de lucru, în Washington DC.Premierul a participat sâmbătă la un prânz de lucru împreună cu reprezentanţi ai companiilor americane care au investiţii în România.
- Conform unui comunicat de presă al Guvernului, remis ecopolitic.ro, printre participanți s-au numărat membri din conducerea Amgen, Motorola Solutions, ExxonMobil, Oshkosh Defense, Parsons, Merck (MSD Pharma), UiPath, Textron/Bell și AMRO.
În cadrul întrevederii, prim-ministrul român a subliniat importanța parteneriatului transatlantic pentru prosperitatea și securitatea economică a Europei și a Statelor Unite ale Americii, evidențiind faptul că întărirea acestei legături este unul dintre obiectivele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a reafirmat dorința României de a consolida și aprofunda dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Au fost prezentate interlocutorilor măsurile adoptate de Guvernul României, care au drept scop creșterea atractivității mediului de afaceri românesc și a fost adresată invitația de a investi în țara noastră. Reprezentanții companiilor americane au exprimat interesul de a efectua o vizită în România, în luna iunie 2019, ca urmare a prezentării de către premierul român a oportunităților pe care țara noastră le oferă într-o serie de domenii, cum ar fi: sănătate, energie, cercetare și inovare, tehnologia informației, și comunicații, a transmis sursa citată.
- ”Totodată, investitorii americani au apreciat măsurile luate de Guvernul României referitoare la creșterea bugetului destinat investițiilor în sănătate și infrastructură, precum și la oportunitățile de creștere a industriei strategice de apărare. Dialogul constant între Guvernului României și investitori a fost de asemenea menționat în cadrul întrevederii, iar reprezentanții companiilor prezenți la discuții au exprimat aprecierea față de participarea miniștrilor la forumurile de investiții organizate de companiile americane.”, s-a arătat în comunicat.
Conform aceleiași surse, discuțiile au vizat și recentele modificări aduse legislației privind Parteneriatul Public Privat, fiind evidențiat faptul că aceasta include termeni contractuali extinși și permite o finanțare mai flexibilă, precum și împărțirea beneficiilor și riscurilor între partenerul public și cel privat.
Un alt subiect dezbătut pe larg, în cadrul întrevederii a vizat succesele înregistrate de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene pe o serie de dosare importante pentru dezvoltarea mediului de afaceri.
Nu în ultimul rând, premierul Viorica Dăncilă a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, subliniind beneficiile pe care acest demers l-ar aduce pentru companiile americane ce dezvoltă afaceri în România.
sursa: Guvernul României