Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că a demarat în luna martie, pentru îmbunătăţirea transportului public în Capitală, procedura de achiziţie pentru atribuirea contractului de furnizare a 100 de autobuze electrice.
- Autobuzele fac parte din gama de 12 m (şi a staţiilor de încărcare lentă) prin publicarea în sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP) a anunţului de participare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 219.571.200 lei fără TVA.
Potrivit PMB, pe 7 iunie s-au vizualizat ofertele depuse pentru achiziţia celor 100 de autobuze electrice (şi a staţiilor de încărcare lentă), urmând ca documentaţia încărcată în SICAP să intre în analiza comisiei de evaluare constituită în cadrul autorităţii contractante.
În cadrul procedurii au depus oferte doi operatori: Asocierea Bozankaya Otomotiv Makina Imalat Ithalat ve Ihracat A.Ş. (Turcia) şi SILEO GmbH (Germania), respectiv New Kopel Car Import (România – Otopeni, reprezentant al companiei BYD – China).
Finanţarea provine din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020. În acest scop, au fost semnate 4 contracte:
– Contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Achiziţionare autobuze electrice necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe traseele 300, 330 şi 335”;
– Contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Achiziţionare autobuze electrice necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe traseele 173, 311, 336, 381 şi 601”;
– Contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Achiziţionare autobuze electrice necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe traseele 137 şi 138”;
– Contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Achiziţionare autobuze electrice necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe traseele 312, 313, 368 şi 385”.
Valoarea totală a investiţiei în noile mijloace de transport public se ridică la aproximativ 219.571.200 milioane de lei (fără TVA), din care fonduri nerambursabile aproximativ 177.997.631,79 milioane de lei (fără TVA) din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 -2020.
Primăria Capitalei a mai lansat proceduri de licitaţie pentru achiziţia a 100 de tramvaie, 100 de troleibuze şi 130 de autobuze hibrid.
Înnoirea parcului auto este una dintre măsurile stabilite în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Capitalei, precum şi în Planul de Îmbunătăţire a Calităţii Aerului (PICA) şi contribuie la creşterea atractivităţii şi eficienţei transportului public de călători, a frecvenţei şi a timpilor de parcurs. Utilizarea de tramvaie, autobuze hibride şi electrice, troleibuze în transportul public reduce emisiile poluante la nivelul Municipiului Bucureşti, a menţionat PMB.