Huiduielile din Piața Unirii sunt un mesaj pentru cei care au guvernat și guvernează, să se întoarcă mai atent cu fața către națiune, a declarat pentru Agerpres primarul Iașiului, Mihai Chirica.
‘Le mulțumesc tuturor celor care au venit cu adevărat de o zi importantă pentru națiunea română, iar huiduielile de azi sunt și un mesaj pentru cei care au guvernat și guvernează să ne întoarcem mai atent cu fața către națiune’, a afirmat Mihai Chirica.
El a reacționat astfel față de faptul că, o parte dintre cei care au venit vineri dimineața în Piața Unirii pentru a celebra 166 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Țara Românească, au huiduit inclusiv atunci când a fost prezentat onorul militar, când s-a intonat Imnul Național, în timpul Te Deum-ului și a rugăciunii ‘Tatăl Nostru’.
‘Arată exact unde este România astăzi’, a punctat el, întrebat despre această situație.
‘O societate care în ultimii 35 de ani s-a divizat de prea multe ori și care s-a împărțit deja în două tabere destul de puternice. Din păcate, cei care-i mână în lupta aceasta nu respectă cu adevărat simbolurile naționale, nu știu să acorde respectul cuvenit simbolurilor pe care ei le invocă. Sunt mânați într-o luptă care poate este acoperită de lucruri adevărate, dar nu într-un astfel de moment. Prin urmare, le mulțumesc tuturor celor care au venit cu adevărat de o zi importantă pentru națiunea română. Este și un mesaj pentru cei care ne-au guvernat și ne guvernează, să ne întoarcem mai atent cu fața către națiune, să le oferim ceea ce cer într-o măsură decentă și să le respectăm și dorințele lor. Dacă noul guvern împreună cu viitorul președinte vor face aceste lucruri, sunt convins că 24 Ianuarie 2026 va arăta altfel’, a subliniat Mihai Chirica.
La 166 de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, scandări de lozinci antiguvernamentale și antisistem au răsunat în Piața Unirii din Iași încă de la sosirea autorităților locale și reprezentanților filialelor PNL și PSD, dar și în timp ce onorul militar a fost prezentat de generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei.
Din cauza scandărilor și huiduielilor, în timpul slujbei religioase, Nichifor Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a întrerupt ceremonialul religios pentru a-i îndemna pe cei prezenți să facă liniște, fapt ignorat de o parte din mulțime.
Mulți dintre protestatari au fost membri sau simpatizanți AUR care în cursul dimineții au participat la Marșul Unirii.
Scandări s-au auzit în Piața Unirii din Iași și în timpul paradei militare și defilării detașamentelor militare, Gărzii de Onoare, ale forțelor de ordine, ale ISU și SMURD.
În timp ce oficialitățile s-au îndepărtat discret de Piața Unirii pentru a se deplasa la Mănăstirea Trei Ierarhi, unde au depus coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o parte dintre cei rămași în Piața Unirii au dansat ‘Hora Unirii’ în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar alții au preferat să se așeze la rând pentru a mânca plăcinte ‘poale’n brâu’ oferite de municipalitate.