„Principala întrebare care se pune este de ce Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a considerat nivelul de testosteron al lui Khelif suficient de „feminin” pentru a o accepta în competiție, câtă vreme Federația Internațională de Box (IBA) a descalificat-o?” (r3media.ro)

„Scandalul meciului de box dintre Imane Khelif (Algeria) și Angela Carini (Italia) continuă. Dezbaterile s-au aprins în întreaga lume. Ce este Imane Khelif? Este bărbat sau femeie, din punct de vedere biologic?”, se arată într-o analiză a r3media.ro.

„Profesorul Gianluca Aimaretti, președintele Societății italiene de Endocrinologie, spune că Imane Khelif suferă de o boală rară, care-i permite să aibă cromozomi masculini, XY, într-un trup feminin.

Dr. Aimaretti afirmă că este vorba despre afecțiune congenitală rară.

„Imane Khelif nu este un sportiv transgender, e născută femeie, pentru ea se potrivește cel mai bine termenul de intersex. Presupunând, desigur, pentru că nu avem cunoștință de dosarul ei clinic, este posibil să se fi născut cu o boală congenitală care a dus la o tulburare a diferențierii sexuale. La baza acesteia se află tablouri foarte rare, dar patologice”, a explicat profesorul italian pentru Gazzetta dello Sport.

Nivelul foarte ridicat de testosteron îi crește masa musculară și prin antrenament, a căpătat o forță mult superioară femeilor normale.

Întrebarea este: de ce Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a considerat nivelul de testosteron suficient de „feminin” pentru a o accepta în competiție, câtă vreme Federația Internațională de Box (IBA)a descalificat-o?

IBA a explicat, într-un comunicat, că atât Khelif cât și Yu-ting (Taiwan) nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate pentru competiția feminină.

„La 24 martie 2023, IBA le-a descalificat sportivele Lin Yu-ting și Imane Khelif de la Campionatul Mondial de Box Feminin IBA New Delhi 2023. Această descalificare a fost rezultatul neîndeplinirii de către acestea a criteriilor de eligibilitate pentru participarea la competiția feminină, astfel cum sunt stabilite și prevăzute în Regulamentul IBA. Această decizie, luată în urma unei analize meticuloase, a fost extrem de importantă și necesară pentru a menține nivelul de corectitudine și integritatea maximă a competiției.

De notat că sportivii nu au fost supuși unui test de testosteron, ci au fost supuși unui test separat și recunoscut, ale cărui detalii rămân confidențiale. Acest test a indicat în mod concludent că ambele sportive nu îndeplineau criteriile de eligibilitate necesare și s-a constatat că aveau avantaje competitive față de alte concurente”, a explicat IBA într-un comunicat.

Nu știm de ce, în acest context, CIO a permis acestor două persoane, Khelif și Yu-Ting (Taiwan) de a participa la competițiile feminine.

Un indiciu că ideologia este la baza deciziei CIO este reacția de după bătaia aplicată de Khelif italiencei Carini.

Într-un comunicat, CIO susține că „nu trebuie existe discriminare”.

Comitetul Olimpic Internațional și-a apărat joi decizia de a permite unor pugiliste acuzate ca ar fi barbati să concureze la box feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, în ciuda unei dispute legate de gen. CIO a declarat că cei doi pugilisti se confruntă cu „o agresiune” din cauza unei decizii arbitrare ale Asociației Internaționale de Box (IBA) care îi împiedică pe sportivii cu cromozomi XY masculini să concureze la probele feminine., scrie Reuters

„Actuala agresiune împotriva acestor doi sportivi se bazează în întregime pe această decizie arbitrară, care a fost luată fără nicio procedură adecvată – mai ales având în vedere că acești sportivi concurează de mulți ani în competiții de top”, a spus CIO.

„CIO este întristat de abuzul pe care cei doi sportivi îl primesc în prezent”, a adăugat organismul.

„Orice persoană are dreptul de a practica sport fără discriminare””, scrie r3media.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare