Complexul Energetic Oltenia S.A., al doilea mare producător de energie din România, a anunțat un profit brut record pe primul trimestru al anului 2019 – de aproape 190 milioane lei, în ciuda problemelor și anunțurilor negative – interesate sau dezinteresate – din jurul acestei companii românești.
CE Oltenia – profit brut de cinci ori mai mare decât acum un an
Conform cifrelor publicate de companie, la 30 iunie 2019, societatea a înregistrat un profit brut de 188,98 mil lei si o cifra de afaceri de 1.510,6 mil lei, fata de 35,12 mil lei profit brut si 1.414,4 mil lei cifra de afaceri la 30 iunie 2018, care nu sunt influențate de provizioanele cu achiziția de certificate de CO2
- Mai mult decât atât, la data de 30 iunie 2019, societatea CE Oltenia nu înregistra datorii restanțe față de bugetul consolidat al statului sau față de instituțiile bancare.
“Pentru termenele de raportare 30 iunie 2018 și 30 iunie 2019, rezultatele inregistrate nu sunt influentate de provizioanele pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, intrucat societatea are obligatia sa constituie provizioane pentru cantitatea de certificate de CO2 neachizitionata in cursul anului, la inchiderea exercitiului financiar al fiecarui an, la pretul de achizitie valabil la data de 31 decembrie, conform Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara – IFRS, aprobate prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr.2844/2016, cu aplicabilitate de la 01 ianuarie 2018, precum si in conformitate cu Politica contabila adoptata la nivelul societatii.”, a transmis compania într-un comunicat.
“Rezultatul pozitiv obtinut din activitatea de exploatare indica stabilitatea in modul operational de functionare al CE Oltenia, iar evaluarea situatiilor financiare de catre institutiile abilitate sa incadreze companiile in categorii de performante financiare constituie un element esential in aprecierea eficientei si eficacitatii activitatii operatorului economic.
Exista, insa, factori externi care afecteaza valoarea rezultatului financiar, in principal cursul valutar si piata certificatelor de CO2, a caror evolutie nu poate fi reglementata de niciun producator de energie”, a mai precizat CE Oltenia.
- De asemenea, cifra de afaceri în primul semestru din 2019 a atins 1,510 miliarde de lei, cu 7% în plus faţă de 1,414 miliarde de lei în anul precedent.
FOARTE IMPORTANT!!! – Conform acelorași date furnizate de către CE Oltenia – EBITDA la 30 iunie 2019 este de 614 mil lei, mai mult cu 40% faţă de 437 milioane de lei la 30 iunie 2018.
Ce reprezintă acest indicator foarte important – EBITDA?
EBITDA este una dintre metodele prin care poate fi măsurată cu ușurință valoarea unei companii.
Indicator al performanțelor financiare ale unei firme, EBITDA reprezintă câștigul unei firme înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare, iar formula de calcul este următoarea:
- EBITDA = profitul net + cheltuiala cu dobânda + cheltuiala cu impozitele + cheltuiala cu amortizarea + deprecierea
EBITDA îți va arăta cât generează compania ta din activitatea sa curentă înainte de a plăti datoriile și taxele, reflectând în același timp și cheltuielile non-cash (amortizarea).
Același indicator este foarte util pentru a măsura eficiența stilului de management.
Sorinel Boza, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO): ”Încercam sa ducem mai departe aceasta activitate chiar dacă presiunile procesului de decarbonizare european devin pe zi ce trece tot mai puternice.”
”Studiile de adecvanta ne arată ca TREBUIE sa fim aici iar pentru asta am demarat in același timp 2 tipuri de acțiuni, actiuni ce vor ajuta acest complex sa își mențină locul bine definit in sistemul energetic național.
Astfel: 1. Acționăm și ne-am prezentat interesul de a transforma din mers minim 2 grupuri pe carbune in grupuri pe gaz beneficiind de fonduri din planul de modernizare . Deasemenea vom demara curând studiile instalării a 3 parcuri foto-voltaice de mare putere pe haldele noastre situate in apropierea termocentralelor noastre.
2. Lucram și suntem in plin proces de definire a unei scheme de sprijin. Suntem responsabili de siguranța energetică naționala și in același timp de viața celor 13000 de angajați și familiile acestora iar pe tru aceasta efortul nostru in aceste direcții nu reprezintă nimic in comparație cu viitorul nostru ca și companie.”, a transmis pentru ecopolitic.ro, Sorinel Boza.
Complexul Energetic Oltenia, este singurul producător de energie electrică și termică care poate funcționa indiferent de condițiile meteo, fiind un pilon important în ceea ce însemnă siguranța energetică a României.
CE Oltenia poate asigura 30% din consumul de energie electrică din SEN, și are o capacitate totală instalată de 3.240 MW, operând 11 grupuri în termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova 2.