Fiecare elev ar putea primi de la stat 350 de lei pentru acoperirea costurilor uniformelor școlare, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.
”Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare, se acordă o sumă de 350 de lei, în fiecare an şcolar, sumă care se atribuie în cote egale, în fiecare semestru. Banii vor veni din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale”, prevede proiectul de lege depus la Senat.
Uniforma şcolară pentru elevi nu este obligatorie prin lege, însă fiecare unitate de învăţămant poate impune purtarea ei prin includerea acestei prevederi în regulamentul scolar.
Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor, stabilesc, potrivit proiectului, modelul uniformei şcolare pentru elevii unităţii de învăţământ, iar acesta se comunică Inspectoratului judeţean de poliţie şi Inspectoratului judeţean de Jandarmi.
Inițiatorul proiectului, Cătălin Iliescu precizează că uniforma şcolară a apărut în urmă cu 500 de ani, în Anglia, rolul acesteia fiind de a diminua diferenţele dintre clasele sociale.
„Uniforma arată că eşti parte a unei organizaţii, iar faptul că o purtăm este semn că suntem uniţi de un scop. Uniformele îi fac pe elevi să simtă că sunt membri ai unei anumite şcoli şi creează identitatea particulară a fiecărei instituţii de învăţământ”, spune deputatul PMP.
Iliescu afirmă că, în perioada interbelică, purtarea uniformei şcolare era un motiv de mândrie pentru elevii români.
De asemenea, deputatul PMP consideră că purtarea uniformei şcolare are ca efect reducerea nivelului de violenţă şi agresivitate în rândul copiilor.
„După introducerea uniformei, conform datelor furnizate de poliţie, rata incidentelor violente din şcoli a scăzut cu 34%, numărul bătăilor între elevi s-a diminuat cu 51% şi incidentele cu tentă sexuală s-au redus cu 74%, în timp ce posesia de droguri a scăzut cu 69%, iar actele de vandalism, cu 18%. (…) S-a demonstrat ştiinţific că purtarea uniformei şcolare a determinat cu 12% mai puţine incidente legate de folosirea drogurilor, în raport cu şcolile în care nu se purtau uniforme”, a susținut deputatul în expunerea de motive a proiectului de lege.