Tánczos Barna, ministrul Mediului, a anunţat, săptămâna aceasta, publicarea pe site-ul ministerului a unui proiect de ordin prin care se propune eliminarea „imediată” a exemplarelor de urs brun care atacă omul.
Proiectul de ordin publicat în dezbatere pe siteul Ministerului Mediului prevede că urșii bruni care atacă oamenii pot fi împușcați în 24 de ore de la incident. Iar în cel mult 48 de ore, gestionării fondurilor de vânătoare trebuie să transmită autorității teritoriale pentru protecția mediului, un raport al acțiunii și documentele justificative care au stat la baza uciderii animalelor.
”Este de nepermis că în situația în care a atacat deja o dată, să mai așteptăm câteva săptămâni derogarea”, explică Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
În ultimele 18 luni, după adoptarea legislaţiei care permite intervenţia imediată în cazul urşilor agresivi, au fost înregistrate aproape 300 de acțiuni de relocare sau împușcare, arată datele Ministerului Mediului. Activiștii organizațiilor de protecție a animalelor cred că noul act legislativ poate fi util doar dacă modul de aplicare va fi foarte detaliat.
”Poate fi bun sau rău, în funcţie şi de modul în care se va pune în practică. Există situaţii în care extragerea indivizilor agresivi este justificată. Aici problema ar fi legată de ursul care ar trebui extras pentru că în 24 de ore, acest urs potenţial agresiv, poate să se deplaseze în alte zone. Din punctul de vedere al transparenţei, ar fi foarte bine dacă s-ar da mai multe detalii, eventual să fie nişte norme de aplicare. Urşii agresivi ar trebui, în mod normal, monitorizaţi mult mai atent decât o facem în momentul de faţă”, ne-a spus Cristi Papp, WWF.
Recent, la Sinaia, a fost lansat și un proiect finanțat cu fonduri europene de conservare și recenzare a populației de urs brun, care se bazează pe un sistem unic în Europa.
”Proiectul are trei componente. prima gardurile electrice pet a reduce conflictele cu omul, a două componentă stabilirea numărului minim a populației de urs și a treia, materializarea prevederilor din planul de acțiune privind zonarea speciei, gestionării să știe care sunt zonele de protecție”, explică Ion Mirea, resonsabil proiect INCDS „Marin Drăcea”.
Autoritățile au în plan și construirea unui nou sanctuar pentru urși, în zona Timișu de Sus, pentru că cel de la Zărneşti este supraaglomerat. Costurile se vor ridică la 9 milioane de lei.
”Va cuprinde un gard de 6 km alimentat la curent și un sistem video, vreo 200 de camere, inlcusiv cu termoviziune. În jur de 65 de exemplare, masculi, femele, pui, complexul va avea 6 compartimente, în general urșii cu comportament deviant, pentru care comunitatea e o sursă de hrană”, susține Mihai Zup, Regia Publică Locală a Pădurilor KRONSTADT Brașov.
Localnicii rămân sceptici că vor scapă de urșii gunoieri care coboară tot mai des în stațiunile din Prahova.
Potrivit autorităților, și la nivel european se preconizează schimbări radicale în gestionarea populației de urși și lupi. 12 state au cerut modificarea directivei care vizează habitatele de urși și lupi.
Sursa: Știrile TVR