Deputaţii au respins, miercuri, după aproape două ore de dezbateri cu scandal, controversatul proiect de lege privind Codul administrativ, care fusese adoptat tacit de Senat.
În proiect era prevăzută şi obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale în administraţia publică locală în anumite situaţii, proiect iniţiat de UDMR.
Proiectul de lege avea ca obiect reglementarea cadrului general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora şi răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi regulile specifice privind proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale.
- Au votat împotrivă doar parlamentarii UDMR.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a rugat pe deputaţi să nu dea curs unui fals scandal.
„În 2018 a fost intens dezbătut şi votat cu mare majoritate, inclusiv cu votul colegilor care azi sunt la guvernare, un Cod administrativ care a reglementat aspecte din administraţia centrală şi locală, inclusiv folosirea limbii materne acolo unde o minoritate trăieşte într-un număr semnificativ. Acel act a fost atacat de preşedintele Iohannis la CCR. În sesizarea preşedintelui era detaliat, pe opt pagini, că folosirea limbii materne în administraţia publică locală în condiţiile stabilite de actul normativ ar fi neconstituţională. (…) CCR a considerat că legea votată în 2018 are elemente de neconstituţionalitate, dar în niciun caz nu e vorba de articolele care reglementau folosirea limbii materne în condiţiile stabilite de lege, fiindcă erau perfect constituţionale. (…) Anul trecut a venit Guvernul condus de doamna Dăncilă şi fără prea multe consultări a aprobat un nou Cod administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Cu toţii am fost revoltaţi, am criticat Guvernul pentru acea OUG şi am cerut intervenţia Avocatului Poporului. (…) Am dorit de fapt corectarea Codului lui Dăncilă”, a spus Kelemen Hunor.
El l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că a făcut din acest subiect un scandal.
„Spune preşedintele că noi dorim impunerea limbii maghiare în Transilvania. Acest lucru nu este adevărat. Este un scenariu complotist, este un fake news, este instigare la ură, este naţionalism, este xenofobie curată. De două săptămâni vedem o competiţie acerbă în a demonstra că maghiarii din România şi limba maghiară reprezintă un pericol la adresa României şi a românilor. Ştiţi că nu este adevărat. Este fals, este o prostie. Vă rog, vă implor opriţi-vă! „, le-a spus liderul UDMR deputaţilor.
Deputatul PNL Florin Roman a acuzat proiectul ca fiind unul antiromânesc.
„La solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a PNL, comisiile parlamentare au dat rapoarte şi avize negative la propunerea UDMR de oficializare a obligativităţii folosirii limbii maghiare în Ardeal şi de arborare a drapelului Ungariei şi a steagului aşa-zisului Ţinut Secuiesc. (…) Pământul romanesc nu poate fi subiect de troc politic între PSD şi UDMR”, a spus Roman.
Pe de altă parte deputata PSD Lia Olguţa Vasilescu a amintit cum Klaus Iohannis se plimba „după voturi” în judeţele Harghita, Covasna, Mureş.
„PNL nu trebuie să vorbească despre înţelegerea PSD cu maghiarii. Aţi uitat când, acum câţiva ani, era să ne batem la modul fizic în Parlament pentru modul în care susţineaţi statutul minorităţilor naţionale? Aşa cum aţi uitat că atunci mergeaţi foarte des în judeţele Harghita, Covasna, Mureş ca să luaţi voturi pentru Traian Băsescu. Acum s-a întâmplat acelaşi lucru pentru Klaus Iohannis, când preşedintele statului român a mers acolo, a ascultat solemn imnul unui aşa-zis Ţinut Secuiesc, când a primit steagul, şi a şi spus că este recunoscător pentru modul în care a fost primit. Nu îi e ruşine să vorbească? Chiar nu mai aveţi pic de ruşine?”, a spus Olguţa Vasilescu.
Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a susţinut că, „în preajma centenarului Trianonului, UDMR se situează agresiv pe linia directivelor politice trasate din Budapesta şi nu face altceva decât îşi îndeseşte provocările cu caracter etnic, instigările separatiste, atacă susţinut şi programatic România, pentru a o submina deopotrivă din interior şi exterior”.
- Fostul premier Victor Ponta a afirat că „a vorbi despre luarea Ardealului este un cretinism”.
„Vreau să fac un apel să terminaţi cu aceste cretinisme. Să vorbeşti în 2020 despre luarea Ardealului e un cretinism. Cred că trebuie să vorbim despre altceva dacă vreţi să vorbim totuşi despre lucruri cu cap. Apropo de colaborarea cu parlamentarii UDMR, că văd că de aici e marea problemă. Din câte ştiu, anul trecut am votat şi eu moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD, dacă nu mă înşel, şi cei de la UDMR. În schimb, eu nu am votat învestirea Guvernului Orban, în schimb cei de la UDMR au votat-o. Deci înţeleg că Guvernul PNL este învestit cu voturile unor oameni foarte răi de la UDMR. O să mai ceară votul PNL UDMR-ului şi o să uite cretinismul ăsta cu luatul Ardealului”, a susţinut Ponta.