Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe şase luni elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţe a fost retras de ASF, nefiind inclus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri. ”În urma observaţiilor care s-au făcut (…) proiectul a fost retras tocmai ca să putem analiza toate observaţiile”, afirmă purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, potrivit News.ro.
- Reprezentanţii Guvernului au anunţat că proiectui de plafonare a preţului RCA pregătit la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară nu se află pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Executivului întrucât a fost retras de ASF.
”Proiectul a fost pus în dezbatere publică, în urma observaţiilor care s-au făcut (…) proiectul a fost retras tocmai ca să putem analiza toate observaţiile, toate notele care s-au făcut cu privire la proiectul iniţial. Facem astfel o analiză a punctelor de vedere exprimate”, a declarat, la Digi 24, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.
El a explicat că fiecare parte implicată a făcut propria analiză a proiectului şi a venit cu propriile observaţii.
”Noi trebuie să le analizăm cu amănuntul pe fiecare”, a adăugat el.
”Este firesc să ţinem cont de astfel de observaţii făcute în perioasda de dezbatere, de aceea proiectul a fost retras, tocmai ca să facem o analiză asupra acestor observaţii”, a arătat el, precizând că nu poate spune cât va dura această analiză.
Proiectul de plafonarea a tarifelor RCA pe şase luni, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanţe, miercuri. Autorităţile voiau astfel să îngheţe temporar, pentru 6 luni, tarifele de primă practicate de asigurători pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de aceştia la data de 1 martie 2022, iar în situaţia în care tarifele de primă practicate la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie, 2023 atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, ”astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”. Comisionul de distribuţie se limita la un maximum de 8% din prima brută încasată. În ultima perioadă a fost înregistrată o evoluţie ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, se arăta în document, iar prin această măsură „se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”.